Linkovi

New York City - pluralizam i među nezaposlenima


Više od deset posto stanovnika New Yorka, njih gotovo 425 tisuća, neuposleni su, što je najviše u posljednjih 30 godina. Ovaj postotak ne uključuje one koji su odustali od traženja radnog mjesta.

Više od deset posto stanovnika New Yorka, njih gotovo 425 tisuća ljudi, neuposleni su i traže posao, što predstavlja najvišu stopu nezaposlenosti u posljednjih 30 godina, od kada se vodi ova statistika. Očekuje se da će stopa neuposlenosti u ovom gradu ostati na deset posto ili više tijekom ove godine. Ovaj postotak ne uključuje one koji su odustali od traženja posla. Carolyn Weaver donosi prilog o dvoje neuposlenih Njujorčana, sa dva suprotna kraja ekonomske ljestvice.

Duane Randell živi u siromašnom dijelu Brooklyna. Neuposlen je već pet godina i kaže da je tijekom prve godine aplicirao za posao u svim obližnjim trgovinama i biznisima. "Sve je bilo uzaludno, nitko me nije niti nazvao. Čak ako neka trgovina u tom trenutku nije upošljavala nove radnike, ja sam svejedno išao i raspitivao se. Neki od njih vjerojatno žele biti selektivni pri izboru radnika, žele vidjeti tko je uporan i želi posao" - kaže Duane Randell.

On je otac dvoje djece i preživljava na državnoj pomoći i povremenim manjim, fizičkim poslovima, premda ima dosta vještina. "Znam raditi kao električar, vodoinstalater, zidar, drvodjelac. Svakodnevno se grade nove kuće, i ja imam mnoge vještine koje mogu koristiti na takvim poslovima, no nitko ne zapošljava nove radnike" - kaže naš sugovornik.

Nekoliko kilometara dalje, u bogatijem dijelu Manhattana, Stephanie Forman također prolazi kroz teško razdoblje. Prije samo godinu dana, bila je dobro plaćena stručnjakinja za marketing. Sada živi od svog mirovinskog fonda, dok traži novi posao.

"Svakog dana pregledam oglase, da vidim je li netko upošljava nove radnike. Pregledam blogove, vijesti, kako bih vidjela koje kompanije ostvaruju profit, tko je na tražište izbacio novi proizvod. Gledam tko radi u tim firmama i poznajem li nekog od njih. Često mi ne odgovore na telefonski poziv, no treba biti uporan, pa i dosadan" - kaže Stephanie Foreman.

Nedavno je bila na jednom sajmu na kom su se poslodavci sastajali sa potencijalnim uposlenicima. Bila je u društvu sa stotinama drugih neuposlenih profesionalaca. Stephanie Foreman kaže da je otišla na sajam, premda je znala da tamo neće dobiti nikakve solidne ponude. "Mislim da u ovoj zemlji postoji krivo vjerovanje da se tržište rada oporavlja. Samo zato što firme oglašavaju nove poslove, ne znači nužno i da primaju nove radnike. Mogu reći da u svim mojim godinama iskustva, u posljednjih 25 godina, nisam vidjela ovako lošu situaciju za zapošljavanje" - kaže naša sugovornica.

No, ona dodaje da ne postoji druga opcija, nego nastaviti s potragom. Isto tako misli i Duane Randell, koji se nedavno prijavio za privremeni posao u gradskom Uredu za statistiku. "Čuo sam da za to treba polagati test, i pokušao. Prošao sam test, što me čini vrlo sretnim. Posao je jako dobro plaćen, no trajat će samo četiri, pet mjeseci. No, i to je odlično, kada nemate posao" - kaže Duane Randell.

Stephanie Foreman je nedavno dobila ponudu za jedan marketinški posao, i premda se radi o privremenom zaposlenju sa skraćenim radnim vremenom, kaže da je to dobar početak i dodaje da je važno ustrajati i biti spreman kada se ukaže sljedeća prilika.

XS
SM
MD
LG