Linkovi

NY Times: Trumpovi dužnosnici zaplijenili podatke Applea o dva demokratska zastupnika


Rep. Adam Schiff, D-Calif., listens during a House Intelligence Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Thursday, April 15, 2021. (Al Drago/Pool via AP)
Rep. Adam Schiff, D-Calif., listens during a House Intelligence Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Thursday, April 15, 2021. (Al Drago/Pool via AP)

Tužitelji američkog Ministarstva pravosuđa pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom oduzeli su podatke od Applea koji su pripadali dvojici demokratskih zastupnika u Obavještajnom odboru Predstavničkog doma, kao i o njihovom osoblju i članovima porodice, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Subpoene za metapodatke o komunikaciji ciljale su kongresmena Adama Schiffa iz Kalifornije, Trumpovog neprijatelja koji je tada bio najviši demokrat odbora, a sada njegov predsjednik, navodi list.

Kongresmen Eric Swalwell rekao je u četvrtak za CNN da je drugi zakonodavac u odboru koji je na meti.

"Iz Applea su me obavijestili da su mi zaplijenili zapise. To je pogrešno", rekao je.

Prema Timesu, tužitelji koji rade pod državnim odvjetnikom Jeffom Sessionsom uložili su neobične napore u 2017. i početkom 2018. godine kako bi pronašli izvor curenja tajnih podataka u vezi s kontaktima između Trumpovih suradnika i Rusije.

Službenici Ministarstva pravosuđa usmjerili su elektroničke podatke ne samo na zakonodavce, već i na njihovo osoblje i obitelji, uključujući jednog maloljetnika, vjerojatno zato što su istražitelji mislili da zakonodavci koriste uređaje svojih suradnika ili djece kako bi sakrili kontakte s novinarima.

U konačnici, niti jedan od podataka ili drugih dokaza nije vezao zastupnike ili Obavještajni odbor za curenje, rekao je Times.

Schiff, iako nije potvrdio da je meta istrage, zatražio je istragu od strane generalnog inspektora Ministarstva pravosuđa u vezi s "ovim i drugim slučajevima koji sugeriraju upotrebu oružja od strane korumpiranog predsjednika".

Trump je "pokušao koristiti Odjel kao palicu protiv svojih političkih protivnika i članova medija. Sve je očiglednije da ti zahtjevi nisu bili zanemareni", rekao je Schiff u izjavi.

Vrhovna demokrata Nancy Pelosi također je pozvala na istragu, opisujući izvještaj New York Timesa kao "mučan".

"Čini se da su ove akcije još jedan od snažnih napada na našu demokraciju koje je vodio bivši predsjednik", rekla je u izjavi.

XS
SM
MD
LG