Linkovi

Republikanski kongresmen napadnut tokom govora u New Yorku


Trenutak napada na Lija Zeldina u Ročesteru, dok je držao govor na predizbornom mitingu
Trenutak napada na Lija Zeldina u Ročesteru, dok je držao govor na predizbornom mitingu

Republikanski kandidat za guvernera New Yorka i aktuelni kongresmen, Li Zeldin, napadnut je dok je držao govor na predizbornom mitingu u Ročesteru. Napadač je navodno htio da ga ubode nožem, a Zeldin nije ozbiljno povrijeđen.

"Dobro sam. Srećom, uspio sam da uhvatim napadača za ruku i zaustavim ga na par sekundi, dok ga drugi nisu savladali", naveo je u saopštenju.

Zeldinovi saradnici rekli su da je napadač uhapšen, a kongresmen je nastavio svoj govor. On je protivkandidat demokrati i trenutnoj guvernerki države New York, Kejti Hokul, na izborima u novembru.

Napadač se popeo na binu dok je Zeldin držao govor. Na video snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako dvojica muškaraca padaju na zemlju, a ljudi okolo pokušavaju da pomognu.

Šef Republikanske stranke u new Yorku Nik Lengvorti rekao je da je razmijenio poruke sa Zeldinom.

"On je dobro, nije ozbiljno povrijeđen. Samo je bila haotična scena", kazao je Lenvorti i dodao da je Zeldin dobio ogrebotine.

Guvernerka New Yorka osudila je napad i izjavila da je "osjetila olakšanje kada je saznala da Zeldin nije povrijeđen i da je osumnjičeni uhapšen". Lengvorti je tražio od guvernerke da Zeldinu dodijeli obezbjeđenje dok je u kampanji.

"Ovo je moglo biti mnogo gore i da se završi na način koji je neprihvatljiv".

Zeldin je republikanski kandidat za guvernera New Yorka i jedan od republikanaca koji podržava narativ Donalda Trumpa o pokradenim izborima 2020.

XS
SM
MD
LG