Linkovi

Johnson i Johnson plaća 230 miliona dolara državi New York u parnici zbog opijata


Bred Bekvort, advokat države Njujork iznosi podatke u uvodnom izlaganju na suđenju u postpuku Oklahoma protiv Džonson i Džonson, 28. maja 2019.
Bred Bekvort, advokat države Njujork iznosi podatke u uvodnom izlaganju na suđenju u postpuku Oklahoma protiv Džonson i Džonson, 28. maja 2019.

Kompanija Džonson i Džonson (J&J) nagodila se sa državom New York i pristala da plati 230 miliona dolara zbog tužbe da je doprinijela krizi zavisnosti od opijata, saopštila je državna tužiteljka Letiša Džejms. 

Zahvaljujući nagodbi, farmaceutska kompanija neće biti dio suđenja koje počinje na Long Ajlendu u utorak, protiv grupe velikih proizvodjača i distributera opijata.

Džonson i Džonson nije priznao krivicu ili odgovornost u okviru nagodbe sa državom Njujork i okruzima Naso i Safolk. Jedan od uslova je bio da farmaceutska kompanija prestane da prodaje svoje lijekove protiv bolova na nacionalnom nivou.

“Epidemija opijata je izazvala haos širom nacije", saopštila je tužiteljka Letiša Džejms. "Džonson i Džonson je dolio ulje na vatru." Džejms je dodala da joj je prioritet da se "sredstva dostave zajednicama razorenim zbog opijata što je prije moguće."

Džonson i Džonson navodi da je nagodba sa tužilaštvom u skladu sa ranijom odlukom kompanije da plati 5 milijardi dolara kako bi okončala sudske proces koje je protiv njene pokrenulo više država, gradova i vlada starosjedilačkih plemena širom Amerike. Kompanija i najveći američki distributeri lijekova - korporacije Amerisors Bergen, Kardinal Helt i Mekeson - predložile su isplatu ukupno 26 milijardi dolara da bi se okončale hiljade tužbi.

J&J je takođe uložio žalbu na odluku sudije iz Oklahome iz 2019. godine kada je kompaniji rečeno da plati toj državi 465 miliona dolara, zbog obmanjujućeg načina na koji je reklamirala narkotike.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je skoro 500.000 ljudi preminulo od predoziranja opijatima u periodu između 1999. i 2019.

XS
SM
MD
LG