Linkovi

Guverner New Yorka, optužen za seksualno uznemiravanje, traži nezavisnu istragu


Guverner New Yorka Endru Kuomo potpisuje zakon o policiji, 12. juna 2020.
Guverner New Yorka Endru Kuomo potpisuje zakon o policiji, 12. juna 2020.

Guverner države New York Endru Kuomo odustao je od plana da izabere advokata - istražitelja koji će ispitati optužbe protiv guvernera da je seksualno uznemiravao svoje saradnice.

Umjesto toga, tražio je od državne tužiteljke Njujorka i sudije Apelacionog suda da izaberu advokata koji će sprovesti nezavisnu istragu slučaja.

Kuomo, jedan od najpoznatijih političara Demokratske partije, čija je popularnost skočila u ranim mjesecima pandemije, proteklih nedjelja je u problemima zbog nekoliko kontroverzi, uključujući i navode da je njegova administracija prikrivala visok broj smrtnih slučajeva od COVID19 u staračkim domovima u toj državi.

Kuomova administracija saopštila je da želi da istraga bude sprovedena "na besprijekoran način", nakon što su ga proteklih dana dvije bivše saradnice optužile za seksualno uznemiravanje, što guverner poriče.

U subotu je objavljeno da je Kuomo izabrao bivšu federalnu sudiju Barbaru Džons da vodi istragu, ali je dan kasnije rečeno da želi da izbjegne "čak i percepciju da postoji političko miješanje i da istraga nije dovoljno nezavisna."

Kuomov kabinet je tražio od njujorškog državnog tužioca i predsjedavajućeg sudije Apelacionog suda da zajednički izaberu nezavisnog, nestranačkog advokata kako bi sproveo detaljnu reviziju slučaja i objavio javni izvještaj.

"Svi članovi guvernerove kancelarije će u potpunosti sarađivati. Nećemo dalje komentarisati dok se izvještaj ne objavi", saopštila je Bet Garvi, specijalna savjetnica guvernera Kuomoa.

XS
SM
MD
LG