Linkovi

SAD: Nema odstupanja od bespilotnih letjelica


Za SAD, nema odstupanja od dronova
Za SAD, nema odstupanja od dronova
U govoru koji je održao u četvrtak, predsjednik Obama je branio stav svoje administracije o korištenju bespilotnih letjelica rekavši da su one najsigurniji način za vođenje rata protiv terorista. Obamina se administracija našla na udaru kritika zbog uporabe dronova, naročito nakon što je u srijedu američka vlada objavila da su u napadima američkih dronova u Jemenu i Pakistanu, od 2009. godine do danas, pogunila četiri američka državljana.

Napadi bespilotnim letjelicama, dronovima, kontroverzni su aspekt američke sigurnosne politike; predsjednik Obama nije za njihovo korištenje ponudio nikakve isprike. Ti su napadi, rekao je on, legalni i djelotvorni.

“Na desetke visoko obučenih zapovjednika al-Qaide, njihovih trenera, izrađivača bombi i operativaca eliminirano je s bojišta. Njihovi su planovi za napade na međunarodne zrakoplove, na američke prijevozne sustave, na evropske gradove i na naše vojnike u Afganistanu napadima dronova bili sprječeni. Jednostavno rečeno, tim su napadima spašeni mnogi životi.”

Američki je predsjednik izrazio žaljenje zbog nedužnih žrtava. I iznio nova ograničenja, rekavši da će Sjedinjene Države pribjegavati takvim napadima samo kad je riječ o teroristima koji ne mogu biti uhvaćeni.

“A prije poduzimanja bilo kojeg napada, moramo biti gotovo stopostotno sigurni da u njima žrtve neće biti civili, da oni neće biti ubijeni ili ranjeni... moramo postaviti najviši mogući standard.”

Ali predsjednik Obama nije dao nikakvih naznaka da bi američki program s bespilotnim letjelicama mogao usporiti. Razvoj nove tehnologije bespilotnih letjelica se nastavlja.

Ovaj mjesec, američka Ratna mornarica testirala je novu letjelicu – X-47B – koju je moguće lansirati s nosača aviona. To će svakako povećati domet dronova.

Postavljanje letjelica bez posade na nosače aviona znači manje političkih problema koji iskrsavaju kad se za operacije bespilotnim letjelicama koriste teritoriji drugih zemalja.

Letjelica X-47B ima iste sposobnosti kao i avion bombarder i stručnjaci vjeruju da će ona s vremenom zamijeniti borbene zrakoplove s posadama.

James Lewis, analitičar u Centru za strateške i međunarodne studije, u Washingtonu, kaže:

“Moći ćete obavljati sve ono što morate obavljati u ratu, ali bez pilota u pilotskoj kabini. Možda će netko biti u pilotskoj kabini na izvjesnoj udaljenosti ili nešto slično, ali u osnovi raste trend za nastavkom pomaka ka većem dometu, većoj automatizaciji, većem oslanjanju na lejelicu.”

A to znači i manju potrebu izlaganja američkih vojnika opasnostima ratovanja. I dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci umorni od više od desetljeća ratovanja u Afganistanu i Iraku, letjelice koje mogu same obavljati posao politički su održiva opcija za američko vodstvo, opcija od koje se neće odustati tako skoro.
XS
SM
MD
LG