Linkovi

NASA-e traži novo finansiranje za redovna godišnja slijetanja na Mjesec


Astronaut Majk Hopkins radi na spoljašnosti Evropske laboratorije Međunarodne svemirske stanice, 27. januara 2021. Hopkins i Viktor Glover izveli su još jednan izalazak u svemir 13. marta 2021. (Foto: NASA)
Astronaut Majk Hopkins radi na spoljašnosti Evropske laboratorije Međunarodne svemirske stanice, 27. januara 2021. Hopkins i Viktor Glover izveli su još jednan izalazak u svemir 13. marta 2021. (Foto: NASA)

Američka svemirska agencija NASA teži da šalje ljude na Mjesec svake godine tokom 12 uzastopnih godina, rekao je administrator Bil Nelson tokom svog svjedočenja pred odborom Kongresa tokom rasprave o zahtjevu NASA-e za povećanje njenog budžeta za 2022. godinu.

Nelson je rekao Odboru za nauku, svemir i tehnologiju Doma da je budžet agencije za fiskalnu 2021. godinu uključivao 850 miliona dolara za razvoj modula za spuštanje na Mjesec kao dio ambicioznog programa Sistem slijetanja ljudi (HLS) vrijednog otprilike tri milijarde dolara.

"Ali, svake godine treba da se sleti tokom 12 godina, pa slijedi još mnogo nagrada ako svi odlučite da je u interesu Sjedinjenih Država da obezbijede taj novac", rekao je Nelson.

Arhiva - Administrator NASA-e Bil Nelson govori tokom konferencije za štampu u sedištu NASA, u Vašingtonu, 2. juna 2021.
Arhiva - Administrator NASA-e Bil Nelson govori tokom konferencije za štampu u sedištu NASA, u Vašingtonu, 2. juna 2021.

Administracija predsjednika Joe Bidena predložila je povećanje trenutnog budžeta NASA-e za 2022. godinu za 6,6 odto, što iznosi 24,8 milijardi dolara od Kongresa. Finansiranje bi podržalo slanje dodatnih rovera na Mars, nastavak operacija Međunarodne svemirske stanice, pokretanje programa slanja sondi na Veneru i letove sa ljudskom posadom na Mjesec do 2024.

Bivši astronaut

Nelson je proveo 18 godina kao američki senator prije nego što ga je predsjednik Joe Biden imenovao za 14. administratora NASA-e.

Članovi Komiteta za nauku, svemir i tehnologiju pitali su Nelsona kako će NASA koristiti nova sredstva za očuvanje titule Amerike kao najistaknutije svjetske agencije kroz programe usmjerene na istraživanje svemira, svemirsku tehnologiju i STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Mnoga pitanja bila su izričito bila u vezi sa zabrinutošću zbog kineskog napretka u svemirskoj tehnologiji i istraživanju.

"Kina je očigledno u svemiru na duge staze i to moramo prepoznati i u skladu s tim reagovati", rekao je predsjedavajući odbora Edi Bernis Džonson na početku saslušanja.

Nelson je više puta naglasio da bi odobrenje Kongresa za NASA-in budžet za 2022. godinu bolje pozicioniralo SAD da se takmiče sa Kinom tako što bi prvo ljude vratili na Mjesec i na kraju ih iskrcali na Mars.

Kineski rover

Kina je predvodila svijet u lansiranju orbitalnih lansiranja u svemir 2018. i 2019. godine, ali su je SAD prestigle 2020. godine kroz partnerstva sa privatnim vazduhoplovnim kompanijama poput SpejsEksa (SpaceX). Kina je takođe bila druga zemlja koja je ikada uspešno sletjela na Mars, što je učinila u maju.

Kao odgovor na pitanja kongresmena Majkla Volca u vezi sa Kinom, Nelson je ukazao da podržava da se Volfov amandman učini trajnim. Zakon iz 2011. godine zabranjuje NASA-i da direktno sarađuje sa kineskom vladom i kineskim kompanijama u bilo kojim aktivnostima koje finansira vlada bez odobrenja Kongresa.

"To ne znači da ne možemo da pronađemo područja saradnje, a ta područja su izbjegavanje konflikata među svemirskom imovinom koja nailazi jedna na drugu (i) pokušaji da ih natjeram da učestvuju u uklanjanju svog tog svemirskog smeća", rekao je Nelson .

Nekoliko članova Kogresa pritiskalo je Nelsona da iznese konkretan plan o tome kako će se NASA vratiti na Mjesec, a on se obavezao da će ga objaviti ubrzo nakon što je Vladina kancelarija za odgovornost objavila presudu u avgustu u vezi sa NASA-inim sistemom za slijetanje ljudi.

Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) preispituje proteste koje su podnijele vazduhoplovna kompanija Blue Oridžin i kompanija za informacione tehnologije Dinetiks kao reakciju na ugovor dodijeljen SpejsEksu od 2,9 milijardi dolara za sklapanje slijedećeg lunarnog lendera, koji je dio NASA-inog programa Artemis. NASA je odložila ugovor o HLS-u sa SpejsEksom dok GAO ne objavi svoju odluku.

Projekat Artemis je plan za povratak ljudi, tačnije prve žene i prve nebijele osobe na Mjesec, što je pokrenula Trumpova administracija.

Nelson je tokom saslušanja najavio da će prvi probni let bespilotne letjelice za projekat Artemis biti lansiran u novembru, dodajući da će pogonski sistem koji će se koristiti biti "najmoćnija raketa ikada".

Krckanje brojeva

Zakonodavci su primijetili da je administracija Bidena zatražila samo 1,2 milijarde dolara u svom zahtjevu za budžet za HLS za 2022. godinu - otprilike za trećinu manji od prijedloga Trumpove administracije za 2021. godinu.

Nelson se usprotivio ističući da je Kongres usvojio samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde dolara koje je NASA prvobitno tražila za fiskalnu 2021. godinu kako bi započeo razvoj lunarnog lendera.

Zahtjev za budžet za 2022. godinu uključuje planove za pet lansiranja u svemir u okviru programa Artemis i izgradnju lunarnog satelita i male svemirske stanice koja kruži oko Mjeseca.

U budžetu se takođe predlaže povećanje naučnih programa o Zemlji za 300 miliona dolara, što je područje NASA-inog finansiranja koje je smanjila Trumpova administracija.

Rok za odobravanje budžeta, uključujući izdvajanja za NASA, je 30. septembar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG