Linkovi

SAD napustio konferenciju o razoružanju zbog Venecuele


This photo combo of file photos shows opposition leader and self-proclaimed interim president of Venezuela Juan Guaido, left, Feb. 8, 2019, and Venezuela's President Nicolas Maduro, Feb. 7, 2019, both in Caracas, Venezuela.
This photo combo of file photos shows opposition leader and self-proclaimed interim president of Venezuela Juan Guaido, left, Feb. 8, 2019, and Venezuela's President Nicolas Maduro, Feb. 7, 2019, both in Caracas, Venezuela.

Sjedinjene Države u utorak su napustile konferenciju o razoružanju kako bi protestirale što Venecuela preuzima rotirajuće predsjedavanje forumom pod sponzorstvom UN-a - kako su učinile kada je prije godinu dana, kada je Sirija preuzela predsjedanje.

"Pokušali smo da učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo države takvog tipa da predsjedavaju nad međunarodnim tijelima", izjavio je Robert Wood, američki ambasador za razoružanje, novinarima nakon što je napustio sjednicu u Ženevi.

"Predstavnik Juana Guaidoa, prelaznog predsjednika, trebao bi biti u ovom tijelu, trebao bi sjediti u stolici ovdje, režim Nicolasa Madura u suštini je mrtav, i jednostavno ne želi da bude ukopan", kazao je Wood.

Maduro je zadržao kontrolu nad državnim institucijama, nazivajući Guaida marionetom Washingtona i optužujući američke sankcije za hiperinflaciju i humanitarnu krizu u svojoj zemlji, prenosi Reuters.

Kako je došlo do krize?

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicijski lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido se 23. januara samoproglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG