Linkovi

SAD ne planira da povuče vojsku iz Sirije


Američki vojnici u Siriji
Američki vojnici u Siriji

Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u četvrtak da je američko vojno prisustvo u Siriji "agresija" i kršenje suvereniteta te zemlje.

Sirijske vlasti reagovale su na govor američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, koji je u srijedu rekao da Sjedinjene Države planiraju da ostanu vojno i diplomatski angažovane u Siriji, dugo poslije poraza Islamske države.

SAD predvode koaliciju koja je od 2014. godine izvodila napade na položaje Islamske države u Siriji i Iraku, dok je Pentagon prošlog mjeseca saopštio da na sirijskoj teritoriji ima oko dvije hiljade američkih vojnika.

Tillerson je iznio niz razloga zbog kojih je, kako je istakao, ključno za SAD da ostanu u Siriji, između ostalog i da bi se spriječio novi uspon Islamske države i Al-Kaide.

"Islamska država je jednom nogom u grobu i sa održavanjem američkog vojnog prisustva u Siriji do potpunog poraza te terorističke organizacije, Islamska država će uskoro biti sahranjena", istakao je Tillerson.

Takođe je poručio da "ne možemo da dozvolimo ponavljanje istorije u Siriji", aludirajući na, kako je ocijenio, greške koje je Obamina administracija napravila preranim povlačenjem američkih vojnika iz Iraka, te neuspjelom stabilizacijom Libije poslije svrgavanja s vlasti i smrti predsjednika Moamera Gadafija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG