Linkovi

Obama: Sanacija južne obale SAD trajat će godinama


Predsjednik se danas u Bijeloj kući sastaje s čelnicima korporacije British Petroleum kojima je u sinoćnjem govoru poručio da moraju izdvojiti sredstva za sveobuhvatnu odštetu cijeloj regiji i njezinim stanovnicima

U televizijskom obraćanju naciji iz Bijele kuće, predsjednik Barack Obama je izjavio da će se 'Sjedinjene Države godinama nositi s posljedicama izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu'. Predsjednik je zbog toga pozvao naciju da se angažira na definiranju i primjeni nove energetske politike koja bi naglasak stavila na čišće, alternativne resurse – kako bi se, dodao je predsjednik, 'dugoročno gledano, izbjegle ekološke katastrofe poput ove današnje'.

U prvom govoru naciji iz Bijele kuće svog predsjedničkog mandata, Barack Obama je krizu u Meksičkom zaljevu opisao kao 'najgoru ekološku katastrofu u američkoj povijesti.' Izlijevanje nafte počelo je prije gotovo dva mjeseca, 20. travnja, nakon eksplozije na naftnoj platformi British Petroleuma, nekih 70 kilometara od obale Louisiane. Od tada, iz oštećene je bušotine, koja se nalazi na dubini od kilometar i pol, isteklo na stotine tisuća barela sirove nafte. U eksploziji je poginulo 11 radnika.

Prema najnovijim procjenama, svakodnevno se u Meksički zaljev izlije između 35 i 60 tisuća barela nafte, koja je ovih dana dostigla široka područja južne obale Sjedinjenih Država, od Louisiane do Floride. Posljedice po floru a pogotovo faunu ove regije katastrofalne su, a ozbiljno su ugrožene i glavne privredne aktivnosti ovog područja – ribarstvo i turizam.

U međuvremenu, predsjednik Obama danas se u Bijeloj kući sastaje s čelnicima korporacije British Petroleum kojima je u sinoćnjem govoru poručio da moraju izdvojiti sredstva za sveobuhvatnu odštetu cijeloj regiji i njezinim stanovnicima. Čelnici naftne industrije jučer su bili podvrgnuti žestokim kritikama na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, gdje su sudjelovali u nekoliko svjedočenja koje je organizirao Zastupnički dom.

Inače, sve su učestalije kritike Bijele kuće u vezi s njezinom reakcijom na ekološku krizu u Meksičkom zaljevu. Direktor Nacionalnog odbora Republikanske stranke Michael Steel izjavio je da se predsjednik u ovoj krizi pokazao nesposobnim a da njegova vlada arogantno kalkulira kada su u pitanju dugoročne posljedice ove ekološke katastrofe. Prema anketi agencije Associated Press, 52 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Obama nije dobro reagirao na ovu krizu, iako najveći dio odgovornosti za situaciju ipak pripisuju British Petroleumu.

XS
SM
MD
LG