Linkovi

Američka mornarica spriječila Iran da zauzme tankere u Omanskom zalivu


ARHIVA - Američki ratni brodovi u Hormuškom moreuzu (Foto: U.S. Navy by Mass Communication Specialist 2nd Class Casey Moore/Released)
ARHIVA - Američki ratni brodovi u Hormuškom moreuzu (Foto: U.S. Navy by Mass Communication Specialist 2nd Class Casey Moore/Released)

Američka mornarica saopštila je da je intervenisala da bi spriječila Iran da zauzme dva komercijalna tankera u Omanskom zalivu u srijedu.

Iranski brod je u srijedu prišao naftnom tankeru "TRF Moss" koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, u međunarodnim vodama u Omanskom zalivu, saopšteno je iz američke mornarice.

"Iranski brod je napustio to područje kada je stigao razarač američke mornarice USS McFaul", navodi se u saopštenju i dodaje da su raspoređeni resursi za nadzor, uključujući i patrolnu letjelicu.

Oko tri sata kasnije, kako je saopšteno, mornarica je primila poziv u pomoć sa tankera "Richmond Voyager" pod zastavom Bahama, dok je brod bio više od 30 kilometara udaljen od obale Muskata u Omanu i prelazio međunarodne vode.

"Još jedan brod iranske mornarice približio se na 1,6 kilometara od tankera "Richmond Voyager" i tražio mu da se zaustavi", ističe se u saopštenju i navodi da je američki razarač "McFaul" promijenio kurs i maksimalnom brzinom se zaputio ka trgovačkom brodu.

"Prije dolaska razarača, Iranci su ispalili više hitaca iz oružja. Nije bilo žrtava niti značajne štete na brodu "Richmond Voyager". Međutim, nekoliko metaka pogodilo je trup broda, blizu mjesta gdje je smještena posada. Iranski brod je otplovio nakon što je stigao "McFaul", ističe se u saopštenju.

Američka naftna kompanije Ševron potvrdila je da upravlja brodom "Richmond Voyager", da je posada dobro i da plovilo normalno funkcioniše.

Iran kaže da je dobio sudski nalog za zapljenu tankera Richmond Voyager nakon što se sudario s iranskim brodom u Omanskom zaljevu, prenosi zvanična novinska agencija IRINN.

Menadžerska kompanija drugog tankera nije odgovorila na zahtjev agencije Reuters za komentar. Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je u srijedu da iranske vlasti još nisu komentarisale navode američke mornarice.

Viceadmiral Bred Kuper, komandant centralne komande američkih pomorskih snaga, naveo je "izuzetan napor posade američkog razarača koja je odmah odgovorila i spriječila još jednu zaplijenu".

Od 2019. godine, napadnut je niz brodova u strateški važnim Zalivskim vodama u trenutku velikih napetosti između SAD i Irana.

Iran je, prije nešto više od mjesec dana, za sedam dana zauzeo dva naftna tankera, saopšteno je iz američke mornarice.

Oko petine svjetskih zaliha sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški moreuz, između Irana i Omana, prema podacima kompanije Vortexa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG