Linkovi

SAD premještaju svoj jedini nosač aviona iz azijsko-pacifičkog regiona na Bliski istok


Arhiva - Američki nosač aviona USS Ronald Regan usidren u luci Busan u Južnoj Koreji, 11. novembra 2017.
Arhiva - Američki nosač aviona USS Ronald Regan usidren u luci Busan u Južnoj Koreji, 11. novembra 2017.

Očeuje se da sekretar za odbranu Lojd Oustin u četvrtak odobri premještanje jedinog nosača aviona sa sjedištem u azijsko-pacifičkom regionu na Bliski istok, rekla su dvojica zvaničnika odbrane za Glas Amerike.

Rijetki pokreti nosača aviona USS Ronald Reagan, koji ima sjedište u Jokosuki u Japanu i koje se obično odvija oko Pacifika, podržali bi povlačenje američkih trupa iz Afganistana, smatraju zvaničnici.

Raspoređivanje broda USS Ronald Reagan vjerovatno će značiti da SAD neće imati nosač aviona sa sjedištem u regionu, bar za vrijeme ovog raspoređivanja nosača. Ali britanska udarna grupa predvođena nosačem aviona HMS Kvid Elizabet, koja ugošćuje stotine američkih marinaca i 10 borbenih aviona F-35 Marinskog korpusa, trenutno je na putu ka pacifičkom regionu.

Prema portalu Pomorskog instituta SAD "USNI News", ovo će biti prvi put da će udarna grupa i vazdušne snage sa sjedištem u Japanu operisati na Bliskom Istoku od 2003. godine, kada je nosač USS Kiti Houk, sada izvan funkcije, raspoređen u Persijski zaliv kako bi pružio vazdušnu podršku za rat u Iraku.

Pentagon je često saopštavao da stavlja veći fokus na indo-pacifički region u skladu sa Nacionalnom strategijom odbrane za 2018. godinu, u kojoj je kao glavni prioritet navedeno neposredno nadmetanje sa Kinom i Rusijom.

Potreba za vazdušnom podrškom

Ali najava predsednika Džoa Bajdena u aprilu da će SAD povući svoje trupe iz Afganistana do 11. septembra povećala je potrebu za kontinuiranim prisustvom nosača aviona na Bliskom istoku, kako bi se obezbijedila dodatna vazdušna podrška.

USS Ronald Reagan rasteretiće nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, koji je na zadatku više od tri mjeseca. Zvaničnici nisu potvrdili koliko će dugo USS Dvajt D. Ajzenhauer ostati u regionu nakon dolaska zamjene.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi odbio je da potvrdi ovo raspoređivanje, rekavši da Pentagon ne govori unaprijed o kretanju brodova.

"Jedino što bih dodao je... da sekretar (za odbranu) želi da se pobrine da general (Oustin "Skot") Miler ima prave mogućnosti na raspolaganju kako bi se pobrinuo da se povlačenje iz Afganistana izvrši na bezbjedan, uredan i osmišljen način", Rekao je Kirbi.

Prošle nedjelje mornarica je saopštila da je USS Ronald Reagan napustio Japan radi razmještanja "u indo-pacifičkom regionu".

Wall Street Journal je prvi izvijestio o rijetkom potezu.

XS
SM
MD
LG