Linkovi

Skoro četvrtina članova posade američkog vojnog broda pozitivna na Covid


Arhiv - USS Milwaukee u vodama Altalntskog okeana, 27. juna 2019.
Arhiv - USS Milwaukee u vodama Altalntskog okeana, 27. juna 2019.

Više od 20 mornara na ratnom brodu američke mornarice - otprilike četvrtina posade - bilo je pozitivno na testu na Covid 19, zbog čega je brod u ponedjeljak bio usidren po strani u luci u Pomorskoj stanici Guantanamo Bay na Kubi, saoštili su zvaničnici američke odbrane.

USS Milwaukee broji posadu od nešto više od 100 ljudi, a bio je primoran da pauzira svoje raspoređivanje krajem prošle nedjelje zbog izbijanja zaraze koronavirusom. Zvaničnici odbrane, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je broj zaraženih mornara u ovom trenutku relativno konstantan.

USS Milwaukee, relativno mali stelt ratni brod, prvi je brod koji je ove godine morao da obustavi svoje raspoređivanje na moru.

Svoje razmještanje započeo je isplovljavanjem iz Mornaričke stanice Mayport u Jacksonvilleu na Floridi 14. decembra i zaustavljen je prije realizacije svoje zakazane posjete luci. Brod je išao u region Južne komande SAD.

U međuvremenu, drugi ratni brod je morao da odloži isplovljavanje na more ranije ovog mjeseca zbog odvojenog izbijanja epidemije.

Mornarički komandant Sean Robertson​, portparol Treće flote, rekao je da je razarač USS Halsey odložio prelazak iz matične luke iz Pearl Harbora, na Havajima, u San Dijego jer se značajan broj posade zarazio Covidom. Brod je konačno uspio da napusti Havaje u nedjelju. Ovaj potez nije raspoređivanje, već transfer u novu matičnu stanicu za posadu.

Zvaničnik mornarice rekao je da je otprilike jedna trećina posade Halseyja bila pozitivna na virus, a većina je imala samo blage simptome ili ih nije uopšte imala. Razarač ima oko 300 članova posade. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Robertson je rekao da je posada bila skoro 100 odsto vakcinisana i da niko nije odveden u bolnicu. Ekipi su stavljene na raspolaganje "booster" doze vakcina. Robertson je takođe rekao da su neki od uzoraka testirani i da su svi bili omicron varijanta.

Mornarica je u saopštenju u petak navela da je posada USS USS Milwaukeea "sto odsto imunizovana“ i da su svi oni koji su bili pozitivni na koronavirus izolovani na brodu dalje od ostalih članova posade.

Američki zvaničnici rekli su u ponedjeljak da mornarica vjeruje da je potpuna vakcinacija posade ključni faktor u kontroli izbijanja.

Prema saopštenju mornarice, "dio" zaraženih ima blage simptome, a konkretna varijanta još nije poznata. Slučajevi zaraze koronavirusom porasli su širom zemlje kao rezultat veoma zarazne varijante omicron.

Ostali brodovi mornarice bili su po strani tokom prvih mjeseci izbijanja virusa prošle godine.

Prvo veće izbijanje virusa u redovima vojske dogodilo se početkom prošle godine na ratnom brodu USS Theodore Roosevelt, nosaču aviona koji je djelovao na Pacifiku. Roosevelt je bio po strani na Guamu skoro dva mjeseca, a više od 1.000 od ukuno 4.800 članova posade bilo je pozitivno. Jedan mornar je umro, a cijela posada je prošla kroz nedjelje karantina u rotaciji koja je zadržala dovoljno mornara na brodu da ga očuva bezbjednim i funkcionalnim.

Prema najnovijim podacima koje je objavila mornarica, više od 98 odsto svih aktivnih mornara je potpuno vakcinisano.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG