Linkovi

Sankcije SAD ciljaju kampanju ruskog uticaja u Moldaviji


Proevropski protest u Moldaviji
Proevropski protest u Moldaviji

Sjedinjene Države uvele su u ponedjeljak sankcije članovima ruske obavještajne grupe zbog njihove uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Nove sankcije usmjerene su na sedam ruskih pojedinaca, od kojih neki održavaju veze s ruskim obavještajnim službama, navodi se u saopštenju. Među njima je i vođa grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov, koji je organizovao zavjeru za destabilizaciju vlade Moldavije početkom 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Grupa je dio velike globalne informativne operacije povezane s Rusijom koja cilja Ukrajinu i pogranične zemlje, kao i Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, saopćilo je Ministarstvo finansija. Članovi grupe provociraju, obučavaju i nadgledaju grupe u demokratskim zemljama i provode antivladine proteste, skupove, marševe i demonstracije, dodaje se.

Među pojedincima su: Yury Yuryevich Makolov, za koga je Ministarstvo finansija saopštilo da je bio uključen u logističku podršku; Gleb Maksimovič Hloponin, koji je prikupio sigurnosne detalje o raznim vladinim zgradama u Moldaviji; i Aleksej Vjačeslavovič Losev, koji je vodio izviđanje u Moldaviji, prema Ministarstvu finansija. Svetlana Andrejevna Bojko i Vasilij Viktorovič Gromovikov bavili su se budžetiranjem i finansiranjem za 2023. godinu, dodaje se.

"Ovi operativci zlonamjernog utjecaja analiziraju zemlje osjetljive na eksploataciju i izazivaju strahove koji potkopavaju vjeru u demokratske principe u ciljanim zemljama", navodi se u saopćenju.

Brian Nelson, podsekretar ministarstva za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, rekao je da sankcije od ponedjeljka razotkrivaju tekuće napore Rusije da destabilizira demokratske nacije.

Evropska unija i Kanada prošle sedmice su također uvele sankcije Moldavcima, navodeći kao razlog destabilizirajuće akcije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG