Linkovi

SAD ograničavaju upotrebu protivpješadijskih mina


ARHIVA - Međunarodno upozorenje na mine u vazduhoplovnoj bazi Bagram u Avganistanu (Foto: AP/Mikhail Metzel)
ARHIVA - Međunarodno upozorenje na mine u vazduhoplovnoj bazi Bagram u Avganistanu (Foto: AP/Mikhail Metzel)

Sjedinjene Države odlučile su da ograniče upotrebu protivpešadijskih mina i time se pridružile većini zemalja širom svijeta, među kojima su i svi američki NATO saveznici, u zabrani tog oružja, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće.

SAD će se tim potezom uskladiti sa Konvencijom iz Otave, međunarodnim ugovorom kojim se zabranjuje upotreba, skladištenje, proizvodnja i prenos protivpešadijskih mina, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Reuters.

"Današnji potezi administracije su u potpunosti različiti od ruskih akcija u Ukrajini, gdje postoje ubjedljivi dokazi da ruske snage neodgovorno koriste eksplozivnu municiju, uključujući i nagazne mine", rekao je visoki zvaničnik američkog State Departmenta Stenli Braun.

Takođe je dodao da ruska upotreba eksplozivne municije nanosi veliku štetu civilima i uništava ključnu civilnu infrastrukturu.

Iz Bijele kuće je saopšteno da najnovija odluka odražava uvjerenje predsjednika Joe Bidena da nagazne mine "imaju disproporcionalne posljedice po civile, među kojima su i djeca, dugo poslije kraja borbi".

Promjena se ne odnosi na američku politiku o protivpješadijskim minama na Korejskom poluostrvu zbog jedinstvenih okolnosti i riješenosti SAD da brane Južnu Koreju, navedeno je iz Bijele kuće.

U saopštenju se ističe i da će SAD raditi na tome da unište sve zalihe protivpješadijskih mina osim onih koje su potrebne za odbranu Južne Koreje.

Braun je novinarima rekao da u zalihama ima oko 3 miliona nagaznih mina, a da su ih Sjedinjene Države posljednji put koristile 1991. godine tokom Zalivskog rata, izuzev jednog incidenta tokom rata u Afganistanu 2002. godine.

Bivši predsjednik Donald Trump je 2020. godine ublažio ograničenja na vojnu upotrebu protivpješadijskih mina, tvrdeći da su zbog prethodne politike američke trupe mogle da budu u "teškoj poziciji". Trumpovu odluku kritikovale su pristalice za kontrolu oružja.

Administracija predsjednika Barracka Obame je 2014. godine saopštila da više neće proizvoditi ili nabavljati protivpješadijske mine, između ostalog i da bi se popunile postojeće zalihe. SAD su tada takođe zabranile upotrebu tog oružja van Korejskog poluostrva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG