Linkovi

Stotine migranata pred granicom Meksika i SAD čekaju ukidanje mjera protiv kovida


Migranti vire kroz ogradu s meksičke strane granice (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Migranti vire kroz ogradu s meksičke strane granice (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Dugi redovi migranata okupljaju se u Tihuani, gradu blizu zida koji dijeli Meksiko od Sjedinjenih Američkih Država, posljednjih dana trogodišnje primjene politike borbe protiv kovida koja je blokirala granicu za ljude koji bi tražili azil.

Ta politika i pravila u Članu 42 ističu 11. maja u ponoć, što će izazvati navalu migranata na granicu, koji se sada kriju ispod crnih plastičnih ili improvizovanih šatora, dok čekaju da uđu u Ameriku.

"Ništa slično nismo vidjeli ranije", naveo je Enrike Lusero, direktor za migranska pitanja u Tihuani.

Aktivisti navode da su migranti u kolonama počeli da stižu ove nedelje u Tihuanu, koja se graniči sa San Dijegom u Kaliforniji, u nadi da će biti prvi u redovima kada krene potencijalna navala na predavanje zahtjeva za azil nakon 11. maja. Neki su pokušali da prođu ilegalno, umjesto da čekaju, navode aktivisti.

Sjedinjene Američke Države ističu da to što se Član 42 stavlja van snage, ne znači da će se granice otvoriti. Bidenova administracija i vlasti savezne države Teksas šalju pojačanja na granicu da se pripreme za potencijlni povećani priliv migranata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG