Linkovi

Republikanski izvještaj iz Mičigena demantovao Trumpove tvrdnje o izbornim prevarama


ARHIVA - Predsjednik Donald Trump posljednjeg dana na položaju, pred ukrcavanje u predsjednički avion u vazdušnoj bazi Endruz u Merilendu 20. januara 2021.
ARHIVA - Predsjednik Donald Trump posljednjeg dana na položaju, pred ukrcavanje u predsjednički avion u vazdušnoj bazi Endruz u Merilendu 20. januara 2021.

Istragom koju je vodila Republikanska partija u Mičigenu zaključeno je da, uprkos tvrdnjama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika, nije bilo rasprostranjene izborne prevare u Mičigenu, državi na srednjem zapadu koja je bila jedna od odlučujućih država za ishod izbora.

Trump je u njoj izgubio od demokrate Joe Bidena.

Odbor Senata Mičigena za nadzor rada vlade, u kome većinu imaju republikanci, objavio je izvještaj sa zaključkom da građani te države mogu da budu uvjereni da prebrojani glasovi u državi u kojoj je Biden pobijedio za oko 155.000 glasova, predstavljaju "stvarne rezultate."

Trump, koji je pobijedio u Mičigenu 2016. kada je osvojio četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući, i neke od njegovih pristalica, forsirali su diskreditovane teorije zavjere da je prilikom brojanja glasova došlo do manipulacija u Mičigenu 2020. Pozivali su se na prvobitno pogrešno objavljenu informaciju da je Biden pobijedio u okrugu Entrim na sjeveru Mičigena, koji je republikansko uporište, ali je ljudska greška tada bila brzo ustanovljena i ispravljena već narednog dana.

Istražni odbor je "snažno preporučio građanima da budu kritični i oprezni gledajući i slušajući one koji, radi lične koristi, promovišu dokazano lažne teorije.

Komisija je preporučila državnom sekretaru za pravosuđe da razmotri istragu ljudi koji su iznosili lažne etvrdnje o glasanju u okrugu Entrim kako bi "prikupili novac ili stekli publicitet" radi sopstvene koristi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG