Linkovi

Memorial Day - dan kada Amerikanci odaju počast svojim poginulim ratnicima


Memorial Day - dan kada Amerikanci odaju počast svojim poginulim ratnicima
Memorial Day - dan kada Amerikanci odaju počast svojim poginulim ratnicima

K. Horst: Amerikanci su ponosni na svoju zemlju, na načela na kojima se ona temelji. Ponosni su i na svoju vojsku, na ono što su oružane snage učinile u prošlosti, braneći slobodu širom svijeta

Posljednjeg ponedjeljka u svibnju Amerikanci obilježavaju Dan sjećanja – Memorial Day. Na taj blagdan odaje se počast američkim vojnicima koji su dali živote za svoju zemlju. Ove godine Dan sjećanja dolazi u vrijeme kada je u Afganistanu pala tisućita američka vojna žrtva.

Nacionalno groblje u Arlingtonu, pokraj Washingtona. Redovi grobova s jednostavnim kamenim pločama, s imenima poginulih vojnika. Na svaki grob, na Dan sjećanja stavlja se američka zastavica. Nacionalno groblje u Arlingtonu otvoreno je za Građanskog rata u 19. stoljeću. Danas je ono počivalište više od 330 tisuća poginulih američkih vojnika.

Na Dan sjećanja, američki predsjednik tradicionalno polaže vijenac na Grob neznanog vojnika, a očekuje se da će groblje danas obići deset tisuća Amerikanaca. Kaitlin Horts, glasnogovornica Nacionalnog groblja, o tome kaže: "Amerikanci se ponose svojom zemljom i načelima na kojima se ona temelji. Ponosni su i na našu vojsku, na ono što su naše oružane snage učinile u prošlosti, braneći pravo na slobodu širom svijeta."

Više od 600 američkih vojnika, iz ratova u Iraku i Afganistanu, pokopano je u Sekciji 60. Nacionalnog groblja u Arlingtonu, koju zovu "najtužnijim hektarom zemlje u Americi".

Upravo su ovdje zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen, zapovjednik NATO-vih postrojbi u Afganistanu, general Stanley McChystal te predsjednik Afganistana Hamid Karzai nedavno položili vijence na grobove vojnika koji su poginuli u Afganistanu.

Neposredno prije ovogodišnjeg Dan sjećanja poginula je i tisućita američka vojna žrtva u ovom devetogodišnjem ratu. Više od 500 vojnika je poginulo u posljednje dvije godine. Analitičari smatraju da su za tako veliki broj poginulih odgovorni problematični opći izbori u Afganistanu te ojačani talibani koji su sučeljeni s povećanim brojem američkih vojnika koji su krenuli u ofenzivu na pobunjenike.

Vojni zapovjednici očekuju da će se sadašnja razina nasilja nastaviti. Admiral Mike Mullen: "Rekao sam ranije da će ovo biti teška godina. Sezona branja maka, koji se koristi za proizvodnju opijuma, je okončana i sada se pobunjenici mogu opet latiti oružja. Zato me i ne iznenađuje da je razina nasilja povećana“.

General McChrystal je, tijekom obilaska groblja u Arlingtonu, pronašao nadgrobne spomenike vojnika koji su radili s njima u Afganistanu. "Svaka pojedinačna žrtva nas pogađa. Ona pogađa zapovjednika, žrtvine suborce, ali najviše - ona pogađa obitelji, djecu, roditelje, supružnike…Za nas je svaki naš poginuli vojnik svetinja“.

Negdašnji afganistanski ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, predsjednički kandidat na posljednjim izborima, kaže da, ukoliko Amerikanci žele otići iz Afganistana, da je ključno zadobiti veće povjerenje tamošnjeg stanovništva kojem - kaže ovaj afganistanski političar - "treba objasniti izlaznu strategiju": "Još uvijek postoji potpora za ono što Amerikanci rade, ali u isto vrijeme sve je veća želja ljudi da saznaju koliko će trajati njihova potpora i kakav će biti rezultat“.

Tek tada će se u Sekciji broj 60 na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, prestati kopati novi grobovi za vojnike kojima danas Amerikanci odaju počast na Dan sjećanja.

XS
SM
MD
LG