Linkovi

U SAD od danas obavezne maske u javnom prevozu


Bajdenova administracija propisala je i kazne za one koji ne poštuju nova pravila
Bajdenova administracija propisala je i kazne za one koji ne poštuju nova pravila

Milioni Amerikanaca od utorka su u obavezi da nose maske u javnom prevozu, avionima, taksijima, kao i na aerodromima, autobuskim i željezničkim stanicama, lukama.

Ovo pravilo, čiju je primjenu ranije blokirao bivši predsjednik Donald Trump, propisali su Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se od federalnih agencija zahtijeva da propišu pravila za zaštitu zdravlja ljudi, između ostalog i u oblasti saobraćaja.

Pravila CDC dozvoljavaju nošenje i pamučnih maski, dok neke organizacije apeluju na Bajdenovu administraciju da propiše nošenje isključivo hiruških i epidemioloških N95 maski, kao i obavezno držanje distance, mjerenje temperature i brzo testiranje.

Uprava za bezbjednost saobraćaja (TSA) propisala je kazne za one koji ne poštuju nova pravila, a takođe je moguće da onima koji ne nose maske ne bude dozvoljen ulazak u avione.

Ova pravila važiće najmanje do 11. maja.

Putnicima je dozvoljeno da masku skinu ako nešto jedu ili piju, ali moraju da je nose između "zalogaja i gutljaja", saopštila je TSA.

Pravila se odnose na sva vozila, osim privatne automobile i kamione. Maske moraju da nose svi, uključujući i djecu stariju od dvije godine, a od pravila su izuzeti i putnici sa invaliditetom.

Američke aviokompanije su već branile putnicima koji ne nose maske da uđu u avione. Delta Airlines je tako odbila 950 putnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG