Linkovi

SAD: Manevrom izbjegli sudar sa kineskim vojnim avionom


Arhiv - Kineski vojni avion (Foto: Xinhua via AP)
Arhiv - Kineski vojni avion (Foto: Xinhua via AP)

Kineski vojni avion se prošle nedjelje približio na samo 6 metara letjelici američih vazduhoplovnih snaga koja je bila primorana da izvede manevar da bi izbjegla sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, saopšteno je u četvrtak iz američke vojske.

"Bliski susret" dvije letjelice dogodio se nakon što su Sjedinjene Države nedavno upozorile na trend sve opasnijih postupaka kineskih vojnih aviona.

Incident između borbenog aviona kineske mornarice J-11 i letjelice američkih vadzuhoplovnih snaga RC-135 dogodio se 21. decembra, navodi se u saopštenju američke vojske.

"Američke indo-pacifičke združene snage posvećene su slobodnom i otvorenom Indo-paficičkom regionu i nastaviće da lete, plove i djeluju na mora i u međunarodnom vazdušnom prostoru uz poštovanje bezbjednosti svih plovila i letjelica u okvirima međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Kina je u prošlosti isticala da nije dobro za mir to što Amerika šalje brodove i letjelice u Južno kinesko more. Američki vojni avioni i brodovi redovno izvode operacije širom tog regiona.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin je na sastanku sa kineskim kolegom u novembru istakao potrebu da se poboljša komunikacija u slučaju kriza i pokrenuo pitanje, kako je ocijenio, opasnih postupaka kineskih vojnih aviona, podsjeća agencija Reuters.

Australijsko ministarstvo odbrane u junu je saopštilo da je kineski borbeni avion u maju, na opasan način, presreo letjelicu australijske vojske u Južnom kineskom moru.

U junu, kanadska vojska optužila je kineske vojne avione za uznemiravanje njene patrolne letjelice koja je pratila izbjegavanje sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji. Kanadski avioni su povremeno bili prinuđeni i da mijenjaju putanje leta.

Odnosi Kine i SAD su napeti zbog niza pitanja - od Tajvana i stanja ljudskih prava u Kini do njenih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG