Linkovi

SAD ograničile putovanja bez viza za vlasnike pasoša Mađarske


Hungary US Travel Restrictions
Hungary US Travel Restrictions

Sjedinjene Države su u utorak uvele nova ograničenja za putovanja građanima Mađarske zbog zabrinutosti da identitet skoro milion stranaca kojima su mađarski pasoši odobreni tokom devet godina nije dovoljno verifikovan, saopštile su Američka ambasada i zvaničnik vlade.

Ograničenja se odnose na američki program za ukidanje viza, koji omogućava vlasnicima pasoša iz 40 zemalja da uđu u Sjedinjene Države radi poslovanja ili turizma bez vize do 90 dana.

Period važenja putovanja za nosioce mađarskih pasoša u okviru Elektronskog sistema za odobrenje putovanja smanjen je sa dvije na godinu dana, a svaki putnik će biti ograničen na po jedan ulazak u Sjedinjene Države.

To su jedina ograničenja te vrste među 40 država učesnica Programa za ukidanje viza.

Visoki zvaničnik američke vlade rekao je da je promjena uslijedila nakon više godina neuspješnih napora SAD da rade sa mađarskom vladom na rješavanju bezbjednosnih problema. Zvaničnik je govorio anonimno kako bi iskreno govorio o diplomatskim angažmanima.

Stotine hiljada mađarskih pasoša izdato je bez ispunjavana strogih zahtjeva za provjeru identiteta, neki od njih izdati su kriminalcima koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost i nemaju veze sa Mađarskom, rekao je zvaničnik.

Izdato na stotine hiljada pasoša, između ostalog i Mađarima u Srbiji

Mađarska vlada, pod vodstvom premijera Viktora Orbana, počela je da nudi pojednostavljenu proceduru naturalizacije onima koji tvrde da su mađarskog porijekla 2011. godine, čak i ako ne žive ili ne namjeravaju da žive u Mađarskoj.

Stotine hiljada od najmanje dva miliona etničkih Mađara koji žive u susjednim zemljama — prije svega u Rumuniji, Srbiji i Ukrajini — steklo je mađarsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri.

Kritičari su rekli da je program omogućio etničkim Mađarima koji ne plaćaju poreze i koji žive u drugim zemljama da glasaju na mađarskim izborima, dajući Orbanovoj vladajućoj stranci Fides izbornu prednost.

Sjedinjene Države su ranije kategorisale Mađarsku kao privremenu članicu Programa za ukidanje viza zbog zabrinutosti.

Mađarska vlada je odgovorila na ograničenja u utorak u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države zahtijevale lične podatke etničkih Mađara u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom i da mađarska vlada nije bila voljna da pruži te informacije kako bi zaštitila bezbjednost tih građana.

"Zbog toga se administracija predsjednika Joea Bidena sada sveti Mađarima", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG