Linkovi

SAD: Ljekari optuženi zbog ilegalnog prepisivanja lijekova


Američke vlasti su podigle optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 ljekara zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih lijekova, ponekad u zamjenu za seksualne usluge.

Federalni zvaničnici su u srijedu naveli da njihova istraga nije završena.

Američki ljekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne lijekove. Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

“Današnje saopštenje obuhvata navodna krivična djela protiv 53-oje medicinskih radnika, uključujući 31 ljekara, sedam farmaceuta, devet ljekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika”, rekao je John Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

“Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Sekretarijat za pravosuđe će ih kao takve i tretirati”, poručio je pomoćnik američkog sekretara za pravosuđe Brian Benczkowski.

Gotovo svi ilegalni recepti za lijekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabama, Kentuckyj, Ohio, Tennessee i Zapadnoj Virginia. Slučajevi obuhvataju jednog ljekara u Daytonu (Ohio), koji je navodno prepisao milion i sedam stotina pedeset hiljada lijekova tokom perioda od dvije godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lijekove u njegovoj kući.

Zloupotreba opioida je najpodmuklija epidemija velikim dijelom kreirana pretjeranim izdavanjem recepata za jake opioide širom zemlje. I na žalost, region Apalačkih planina je u centru toga. Epidemija je stvorila novu generaciju ljudi koji pate od zavisnosti. Agencija za borbu protiv droga je dio borbe protiv toga i igra centralnu ulogu. Mi koristimo sva raspoloživa sredstva – administrativna, građanska i krivična – da bismo obezbjedili da se naših milion i osam stotina hiljada registrovanih medicinskih radnika ponaša u skladu sa zakonom", naglasio je Martin.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsjednik Donald Trump je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mjere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG