Linkovi

SAD: Ledena "ciklon bomba" prijeti pred Božić


Prolaznik u Sent Luisu prelazi ulicu ogrnut ćebetom zbog jakih hladnoća, 21. decembar 2022.
Prolaznik u Sent Luisu prelazi ulicu ogrnut ćebetom zbog jakih hladnoća, 21. decembar 2022.

Opasno hladna arktička vazdušna masa zahvatila je dobar dio SAD, a zimska oluja do sada neviđenih razmjera prijeti da pokvari praznične planove milionima Amerikanaca.

Pred Božićni vikend, očekuje se da će oluja donijeti mećave u regionu Velikih jezera, jake kiše praćene naglim smrzavanjem na istočnoj obali, udare vjetra od 100 kilometara na sat i jaku hladnoću sve do meksičke granice.

Očekuje se da se "ciklon bomba" formira iznad Velikih jezera i da izazove obilne padavine, jako vjetrove od gornjeg srednjeg zapada do sjeveroistoka SAD. Vidljivost će biti izuzetno smanjena, upozoravaju iz Nacionalne meterološke službe.

Hladan vjetar i temperature koje će ići i do - 40 stepeni Celzijusa mogu izazvati promrzline u roku od nekoliko minuta, upozorili su iz Nacionalne meteorološke službe.

Očekuje se prekid snabdijevanja strujom, kao i onemogućavanje pojedinih putovanja.

„Opasno je i prijeteće“, rekao je predsjednik Joe Biden u Bijeloj kući. "Ovo nije kao snježni dan, kada ste bili dijete, ovo je ozbiljna stvar."

Od države Washington do Floride, na ekstremne vremenske uslove upozoreno je više od 200 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva SAD.

Više od 4.500 američkih letova zakazanih za četvrtak i petak je otkazano, a na dva velika aerodroma u Čikagu otkazano je više od 1.200.

Otkazani letovi na aerodromu O'Her u Čikagu, 22. decembar 2022.
Otkazani letovi na aerodromu O'Her u Čikagu, 22. decembar 2022.

Greg Karbin iz Nacionalne meteorološke službe rekao je da će na Floridi temperatura ići i do 25 stepeni ispod uobičajene. Vozači u dolinama Ohaja i Tenesija upozoreni su da bi mokri putevi mogli momentalno da se smrznu kako temperatura padne. Nacionalna meteorološka služba upozorila je i na ledenu kišu u Oregonu i Washingtonu. U Džordžiji, Sjevernoj Karolini i Kentakiju proglašeno je vanredno stanje.

Stotine Teksašana umrlo je u februaru 2021. nakon što je državna električna mreža otkazala usred zimskih oluja, ostavljajući milione bez struje.

Savjet za električnu pouzdanost Teksasa (ERCOT), koji je od tada radio na zaštiti svoje mreže, „očekuje dovoljnu proizvodnju da zadovolji predviđenu potražnju u ovom trenutku“, rekla je portparolka Kristi Penders.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG