Linkovi

Godinu dana poslije ubistva novinara u Las Vegasu, kolege se bore da zaštite njegov rad


Policajac istražuje smrt istraživačkog novinara Jeffa Germana, u Las Vegasu, 7. septembra 2022 (Foto: AP)
Policajac istražuje smrt istraživačkog novinara Jeffa Germana, u Las Vegasu, 7. septembra 2022 (Foto: AP)

Kolege Jeffa Germana obilježavaju godinu dana otkako je istraživački reporter izboden na smrt ispred njegove kuće u Las Vegasu. Oni se i dalje bore da zaštite njegove uređaje – i povjerljive izvore – dok policija istražuje njegovo ubistvo.

German, koji je pisao za "Las Vegas Review Journal", pronađen je mrtav ispred vlastite kuće u Las Vegasu 3. septembra 2022.

Od Germanove smrti, redakcija lista se bori sa gubitkom kolege, dok radi na zaštiti njegovih uređaja, koje je policija zaplijenila u okviru istrage.

Grupa za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF) u četvrtak je obnovila pozive vlastima da zaštite Germanove anonimne izvore dok istražuju njegovo ubistvo.

„Pozivamo vlasti da učine sve što mogu da privedu pravdi ubicu Jeffa Germana, ali ugrožavanje njegovih novinarskih izvora tokom ove istrage samo će pogoršati tragediju”, rekao je Clayton Weimers, izvršni direktor američkog biroa RSF-a.

Četiri dana pošto je German pronađen mrtav, policija je uhapsila i optužila za ubistvo bivšeg javnog administratora tog okruga, Klarka Roberta Teklesa.

German je ranije pisao o navodnim zloupotrebama u Tellesovoj kancelariji, što je doprinijelo da on ne bude ponovo izabran. German je radio na drugoj priči u trenutku kada je ubijen.

Telles, koji se sam brani, izjasnio se da nije kriv. Suđenje bi trebalo da počne u novembru.

List "Review Journal" i grupe za slobodu štampe zabrinute su da su Germanovi povjerljivi izvori u opasnosti da budu razotkriveni ako se policiji dozvoli neograničen pristup njegovim uređajima.

Drugi razlog za zabrinutost je da ako policiji bude omogućen neometan pristup, to bi moglo da postavi pravni presedan.

List u kojem je German radio želi da nezavisna, treća strana pregleda njegove uređaje prije policije.

To je, navode, potrebno kako bi se uvjerili da informacije koje se odnose na povjerljive izvore ili osjetljive neobjavljene informacije koje nisu povezane sa Germanovom smrću neće biti predate policiji.

Nevada ima jedan od najjačih zakona u zemlji, koji štiti novinare od toga da ih vlasti prisiljavaju da otkriju informacije poput identiteta izvora.

„Vlasti u ovom slučaju moraju poštovati povjerljivost Germanovih izvora i materijala“, navodi se u saopštenju Weimersa iz RSF-a.

„Ako bi organi zakona ili vladini zvaničnici pregledali kompletan, neredigovan sadržaj Germanovih uređaja, to bi ugrozilo povjerljive izvore i dovelo do efekta zastrašivanja”.

Vrhovni sud Nevade će odlučiti o ovom pitanju u narednim mjesecima.

Krajem avgusta, Germanu je posthumno dodijeljena Predsjednička nagrada Nacionalnog pres kluba u Washingtonu.

Lizzie Johnson, novinarka Washington Posta koja je završila priču na kojoj je German radio kada je ubijen, također je nagrađena predsjednikovom nagradom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG