Linkovi

SAD kupuju 150.000 tona ukrajinskih žitarica za gladne u svijetu


Brod Brave Commander tokom utovara pšenice za Etiopiju, oblast Odesa, Ukrajina, 14. august 2022.
Brod Brave Commander tokom utovara pšenice za Etiopiju, oblast Odesa, Ukrajina, 14. august 2022.

SAD će narednih nedjelja kupiti oko 150.000 tona žitarica iz Ukrajine za gladne u svijetu, izjavio je izvršni direktor Svjetskog programa UN za hranu David Beasley.

On je naveo da je ta pošiljka, jedna od nekoliko koje agencija UN planira, šest puta veća od prve pošiljke ukrajinskih žitarica koju su UN organizovale od početka ruske invazije na Ukrajinu, prenio je AP.

Beasley je rekao da konačno odredište žitarica koje će SAD kupiti još nije poznato.

Dodao je da UN procjenjuju da 22 miliona ljudi u svijetu gladuje i da je situacija posebno teška na Rogu Afrike.

Brod koji iz Ukrajine u Afriku nosi oko 25.000 tona je na putu i očekuje se da krajem augusta prispe u Džibuti, odakle će žitarice kopnom biti poslate na sjever Etiopiju, rekao je Beasley

Prvi humanitarni brod koji su UN iznajmile za prevoz ukrajinskih žitarica "Brave Commander" krenuo je iz luke Pivdenje kod Harkova na jugu Ukrajine 16. augusta.

Ovo je prva isporuka hrane u Afriku u okviru dogovora Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice uz posredovanje UN-a.

Iako jedna pošiljka neće riješiti krizu, Svjetski program za hranu je to ipak najavio kao "važan korak" u izvozu ukrajinskog žita u najteže pogođene zemlje.

Mjesecima su borbe u Ukrajini i ruska blokada ukrajinskih luka značile da se žito proizvedeno u Ukrajini, jednom od ključnih izvoznika žitarica, gomilalo u silosima. To je podiglo globalne cijene hrane i dovelo do gladi u Africi, Bliskom istoku i dijelovima Azije.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbjedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svjetskog izvoza pšenice.

Svjetski program UN za hranu prošle godine je od Ukrajine kupio polovinu količine žitarica potrebne da se nahrani 130 miliona gladnih u svijetu.

*Prvobitno je u tekstu stajalo da SAD kupuju 160.00 tona žitarica iz Ukrajine. Izmjena: 22. august 2022.
U izvještaju su korištene informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG