Linkovi

SAD kupile 10 miliona doza Pfizerove pilule protiv Covida


Pfizerove pilula protiv Covida
Pfizerove pilula protiv Covida

Sjedinjene Države kupile su 10 miliona doza eksperimentalne antivirusne pilule protiv Covida kompanije Pfizer, saopštio je u četvrtak predsjednik Joe Biden i dodao da će isporuka lijekova početi do kraja 2021. godine.

Biden je u saopštenju naveo da njegova administracija sprovodi pripreme da osigura da pilule budu lako dostupne i besplatne.

Pfizer je prethodno saopštio da je ugovor o kupovini pilula, potpisan sa američkom vladom, vrijedan 5 milijardi 290 miliona dolara.

Ugovor je dvostruko veći od onog koji je vlada potpisala za kupovinu pilula kompanije Merck, mada je cijena Pfizerovog lijeka niža - oko 530 dolara u poređenju sa 700 dolara koliko košta Merckov.

Pfizer je ove nedjelje od američkih regulatora zatražio da odobre hitnu upotrebu lijeka "Paxlovid" nakon što su rezultati kliničkih testova pokazali da je 89 odsto efikasan u sprječavanju hospitalizacija ili smrtnih slučajeva među osobama kod kojih postoji veći rizik od teške bolesti.

Kompanija je najavila da će početi da isporučuje pilule već ove godine ukoliko dobije zeleno svjetlo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Pfizer je naveo da očekuje da će proizvesti 180.000 doza do kraja narednog mjeseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022.

Američka vlada već je obezbjedila 3,1 milion doza Merckove pilule za Covid za 2,2 milijarde dolara, sa pravima da kupi još 2 miliona u budućnosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG