Linkovi

SAD kritiziraju Pakistan ali nemaju velik utjecaj na njegovu politiku


Zapovjednik oružanih snaga Pakistana, general Ashfaq Pervez Kayani i zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Michael Mullen (File)
Zapovjednik oružanih snaga Pakistana, general Ashfaq Pervez Kayani i zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Michael Mullen (File)

Marvin Weinbaum: "U Washingtonu su vrlo frustrirani s Pakistancima, pogotovo onima u vojsci s kojima se – kako se do sada smatralo – dobro surađuje. Mislili smo da se razumijemo. A onda se pokazalo da odnos više ne funkcionira."

Ionako zategnuti odnosi Sjedinjenih Država i Pakistana prošli su tjedan postali još zategnutiji. Zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga optužio je pakistansku obavještajnu službu da pomaže jednu ekstremnu organizaciju koja napada američke snage u Afganistanu.

Kako javlja Gary Thomas, američko-pakistanske optužbe i protuoptužbe mogle bi ugroziti mirovne kontakte između vlade Afganistana i talibana.

Američke kritike Pakistana postupno su eskalirane posljednjih mjeseci. Washington tvrdi da pakistanske obavještajne službe – ili barem neki elementi u njima – pomažu ekstremiste iz takozvane mreže Haqqani koja u Afganistanu napada američke snage i snage NATO saveza.

Mreža Haqqani je bliska i al-Qaidi i talibanima, i o njoj je nedavno u Senatu Sjedinjenih Država govorio admiral Michael Mullen, vojni zapovjednik svih američkih oružanih snaga. "Mreža Haqqqani je poluga pakistanske obavještajne službe. Uz pomoć te službe, ova je mreža izvela nedavno jedan napad kamionom koji je bio napunjen eksplozivom, a isto je napala i naše veleposlanstvo. Imamo vjerodostojne informacije da oni stoje i iza lipanjskog napada na hotel Intercontinental u Kabulu. Odgovorni su i za niz manjih napada u Kabulu i drugdje" - rekao je admiral Mullen.

Uslijedile su pakistanske reakcije, često vrlo srdite. Mullenov kolega na pakistanskoj strani, general Ashfaq Kayani kategorički je odbacio tvrdnje da pakistanska obavještajna služba pomaže mreži Haqqani.

Američko-pakistanski odnosi u posljednje su vrijeme dosta nestabilni, iako dvije zemlje surađuju na terenu u borbi protiv terorista uz pakistansko-afganistansku granicu. Marvin Weinbaum, bivši diplomat u američkom Državnom tajništvu, a danas znanstvenik u Institutu za Srednji istok u Washingtonu, kaže da je admiral Mullen u Senatu izrazio rašireno nezadovoljstvo pakistanskom politikom, kada su u pitanju ekstremisti u regiji: "U Washingtonu su vrlo frustrirani s Pakistancima, pogotovo onima u vojsci s kojima se – kako se do sada smatralo – dobro surađuje. Mislili smo da se razumijemo. A onda se pokazalo da odnos više ne funkcionira. Sada je Washington pokazao da je spreman otvoreno se konfrontirati s Pakistancima."

Pakistan ima interese u susjednom Afganistanu i važno mu je tko je tamo na vlasti. Boji se da u toj regiji utjecaj ne zadobije njegov glavni rival – Indija. Zato se Pakistan koristi mrežom Haqqani. No, admiral Michael Mullen smatra da je to pogrešna politika. Izvozeći nasilje, Pakistan je oslabio svoju poziciju – kazao je u Senatu admiral Mullen.

Christine Fair, profesorica na sveučilištu Georgetown, međutim kaže da Sjedinjene Države nemaju mnogo utjecaja na pakistansku politiku u regiji: "Ne znam koje su opcije. Naše bespilotne letjelice napadaju teroristička uporišta u Pakistanu i zbog toga mi, na izvjestan način, ovisimo o pakistanskoj pomoći. U takvoj je situaciji teško kritizirati dvoličnost pakistanske obavještajne službe. Ta je služba, očito, sponzor terorizma, ali Amerika to nikad neće otvoreno reći.

Sjedinjene su Države neko vrijeme polagale nade u moguće mirovne kontakte između vlade u Kabulu i talibana, kako bi prestao već gotovo deset godina dug sukob. Marvin Weinbaum iz Instituta za Srednji istok smatra da je to bila pogrešna politika – što najbolje pokazuju nedavni talibanski napadi na državne objekte u glavnom gradu Afganistana, kao i na američko veleposlanstvo i na misiju NATO-a.

XS
SM
MD
LG