Linkovi

SAD: Kritike pogranične službe zbog propitivanja prekograničnih putnika o njihovoj vjeri


SAD: Kritike pogranične službe zbog propitivanja prekograničnih putnika o njihovoj vjeri
SAD: Kritike pogranične službe zbog propitivanja prekograničnih putnika o njihovoj vjeri

Ispitivanje muslimana koji nisu ništa skrivili o njihovim vjerskim i političkim stajalištima ne doprinosi sigurnosti SAD, kažu aktivisti za ljudska prava

Organizacije koje prate poštivanje građanskih sloboda kritiziraju pogranične organe Sjedinjenih Država zbog toga što su – kako tvrde - u niz slučajeva prekršili ustavna prava Amerikanaca islamske vjere. Prema njima, neki od njih zaustavljeni su prilikom povratka u Ameriku iz inozemstva i bili su ispitivani o stvarima koje su isključivo domena vjere.

Ako netko poznaje svoja ustavna prava, onda je to Hassan Shibly. Ovaj je student pravnog fakulteta na sveučilištu Buffalo ujedno i pripravnik na Vrhovnom sudu savezne države New York. Prošlo ljeto sa suprugom i djecom otišao je na hodočašće u Meku, a posjetio je i rodbinu u Siriji. Na povratku u Ameriku, na newyorškom aerodromu su ga zaustavili i izvjesno vrijeme ispitivali o njegovim vjerskim uvjerenjima.

Konkretna pitanja odnosila su se – kaže Hassan Shibly – na to 'u koliko božanstava i proroka ja točno vjerujem' te da li isključivo studiram islam: "Posebno me povrijedilo kada su mi na kraju našeg razgovora rekli da se nadaju da se nisam uvrijedio, jer – kako su rekli – njihov je zadatak da zaštite Ameriku od bombi i terorizma."

Lawrence Ho je također američki državljanin, ali i preobraćenik na islam. Njega su zaustavili na granici s Kanadom. I njega su ispitivali o njegovoj vjeri. Kaže da je sve ličilo na službeno ispitivanje, uz nazočnost naoružanih stražara: "Ponašali su se prema meni kao da sam osumnjičenik, kriminalac. U jednom trenutku osjećao sam se kao da sam zaista nešto skrivio."

Iskustva ove dvojice Amerikanaca dio su podneska koji su američkim vlastima podnijele organizacije za ljudska prava. O tome govori Hina Shamsi iz Američke lige za građanska prava, najstarije organizacije ove vrste u Sjedinjenim Državama: "Svjesni smo da je država odgovorna za javnu sigurnost. I mi smo zainteresirani da ona dobro obavi taj posao. Međutim, ispitivanje muslimana koji nisu ništa skrivili – o njihovim vjerskim i političkim stajalištima – to ne doprinosi općoj sigurnosti naše zemlje."

Hina Shamsi tvrdi da vlasti time krše prvi amandman američkog ustava koji jamči slobodu vjere. Ispitivanje ove vrste dopušteno je tek ako postoji razmjerno utemeljena sumnja, osnovana na dokazima, da je konkretna osoba umiješana u neku kriminalnu aktivnost. A pitanja o prakticiranju vjere moraju biti relevantna a ne arbitrarna – kaže ova američka pravnica.

Glas Amerike uputio je Graničnoj službi Sjedinjenih Država zahtjev da se očituje o ovim slučajevima. Ova je organizacija odgovorila da se ne vodi kriterijima rase i vjere prilikom odabira za ispitivanje.

Hassan Shibly živi u Americi od svoje četvrte godine. On kaže da ga brine u kakvoj će zemlji odrasti njegov jednogodišnji sin. Ova je problematika u posljednjih deset godina u žarištu zanimanja jer se s jedne strane želi zajamčiti sigurnost, a s druge obraniti zemlja od terorista. Očito je da mnoga pitanja u vezi s tim još uvijek nisu riješena.

XS
SM
MD
LG