Linkovi

Kreditni rejting SAD umanjen zbog duga i političkih podjela


Ministrica finansija SAD Janet Yellen
Ministrica finansija SAD Janet Yellen

Agencija Fitch rejting umanjila je kreditni rejting Sjedinjenih Država sa najvišeg AAA na AA+, navodeći kao razloge rastući dug na federalnom, državnim i lokalnim nivoima, te "postepeno pogoršanje standarda upravljanja" u protekle dvije decenije.

Takva odluka ilustruje jedan od načina na koje bi rastuća politička polarizacija i stalni politički sukobi u Washingtonu oko potrošnje i poreza na kraju mogli koštati američke poreske obveznike. Niži kreditni rejting bi s vremenom mogao povećati troškove zaduživanja američke vlade.

Ovo je tek drugi put u historiji da je kreditni rejting SAD smanjen. Još jedna od vodećih agencija za kreditni rejting, Standard & Poor's, oduzela je SAD-u 2011. godine AAA rejting nakon dugotrajnog neslaganja oko gornjeg limita za zaduživanje vlade.

Vladina kancelarija za odgovornost, u izvještaju iz 2012. godine, procijenila je da je zastoj oko budžeta za 2011. godinu povećao troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara te godine.

Logo jedne od najvećih kompanija na svijetu za procjenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings, fotografisan u Londonu 3. marta 2016. godine.
Logo jedne od najvećih kompanija na svijetu za procjenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings, fotografisan u Londonu 3. marta 2016. godine.

Iz agencije Fitch su 24. maja upozorili da bi mogli umanjiti AAA rejting SAD jer se članovi Kongresa ponovo nisu mogli dogovoriti da podignu limit zaduživanja. Skoro nedjelju dana kasnije postignut je dogovor koji je podigao granicu zaduživanja, ali i podrazumijevao smanjenje državnog deficita u narednoj deceniji za oko 1.500 milijardi dolara.

Iz Fitcha su kao razlog za svoju odluku naveli pogoršanje političkih podjela oko potrošnje i poreske politike, dodajući da je kvalitet upravljanja u SAD opao u odnosu na druge visoko ocijenjene zemlje, uz napomenu da su "ponavljani zastoji u dogovorima oko granice duga i rješenja u posljednjem trenutku".

Zvaničnici administracije Joea Bidena oštro su kritikovali potez Fitcha. Sekretarica za finansije, Janet Yellen, navela je da je odluka "proizvoljna" i "zasnovana na zastarjelim podacima".

Prema njenim riječima, američka ekonomija se brzo oporavila od pandemijske recesije, sa stopom nezaposlenosti koja je među najnižim u proteklih 50 godina, te sa stopom ekonomskog rasta od 2,4% na godišnjem nivou.

Osoba upoznata sa razgovorima administracije i rejting agencije je navela da su iz Fitcha obavijestili zvaničnike Bidenove administracije da su i neredi od 6. januara 2021. bili faktor za odluku o umanjenju rejtinga, jer je to ukazivalo na nestabilnu vladu. Takođet, prema istom izvoru, Fitch je prošle godine izradio izvještaj koji pokazuje da je stabilnost vlade opala od 2018. do 2021. godine, ali se povećala otkako je Biden preuzeo poziciju predsjednika.

Još jedan faktor u odluci Fitcha je da agencija očekuje da će američka ekonomija pasti u "blagu recesiju" u posljednja tri mjeseca ove i početkom naredne godine. Ekonomisti Federalnih rezervi dali su sličnu prognozu ovog proljeća, ali su je u julu promijenili, navodeći da će ekonomski rast usporiti, ali da će recesija vjerovatno biti izbjegnuta.

Odluka Fitcha rezultirala je padom berzanskih indeksa, u SAD i globalno, ali su cijena dolara i dobit na obveznicama trezora porasli.

„Nedostatak promjena u obveznicama SAD i indeksu dolara sugeriše da je tržište već u velikoj mjeri procijenilo štetu učinjenu nedavnim problemima”, rekla je za Reuters Sophie Lund-Yates, vodeća analitičarka kapitala u kompaniji Hargreaves Lansdown.

Eric Winograd, vodeći ekonomista kompanije AllianceBernstein u New Yorku, rekao je da "niko ozbiljno ne uzima u obzir mogućnost da SAD ikada ne mi mogle da plate svoj dug", dodajući: „Potražnja za kratkorčnim i dugoročnim obveznicama će biti nastavljena i ne vidim ovo umanjenje kao značajan signal za probleme u budućnosti”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG