Linkovi

Dawn Clark Netsch: 'Blagojevich je velika sramota za Chicago i Illinois, bez obzira je li prekršio zakon ili ne'


Blagojevichevi branitelji zatražili su da sud kao svjedoke pozove i visoke dužnosnike Bijele kuće. Sudac koji predsjedava postupkom već je odbio njihovo traženje da se kao svjedok pojavi i predsjednik Barack Obama.

U saveznom sudu u Chicagu počelo je suđenje Rodu Blagojevichu, bivšem guverneru savezne države Illinois koji je optužen za korupciju. Kako javlja Kane Farabaugh, ovog bivšeg političara iz Demokratske stranke optužnica tereti za zlouporabu svog javnog položaja u osobne svrhe.

Prije gotovo godinu i pol dana, Rod Blagojevich je postao prvi guverner Ilinoisa koji je službeno opozvan sa svog položaja, od strane lokalnog zakonodavnog tijela. To se dogodilo nakon što je bio uhićen, na temelju optužbi da je primao mito te počinio niz kaznenih djela obavljajući svoj službenu dužnost guvernera. U prosincu 2008. savezni tužitelj Patrick Fitzgerald izjavio je da je vjerojatno najozbiljnija optužba prema kojoj je Blagojevich pokušao 'naplatiti' svoje imenovanje nasljednika Baracka Obame u Senatu Sjedinjenih Država. Podsjetimo, tada je Obama ulazio u Bijelu kuću, a guverner Illinoisa – tada je to bio Rod Blagojevich – trebao je odrediti tko će od lokalnih političara zauzeti Obamino mjesto u američkom Senatu. Evo kako je – prema tužitelju Fitzgeraldu – guverner Blagojevich u jednom telefonskom komentirao ovu situaciju: "Guvernerove su riječi bile, citiram: 'ovo je vrlo vrijedno, ja to ne dajem za badava.'"

Od kada je podignuta optužnica, Rod Blagojevich je u stotinama medijskih nastupa žustro tvrdio da je nevin. U posljednjih 18 mjeseci, Amerikanci su se nagledali ovog bivšeg političara – on danas ima svoju radio kontakt-emisiju, napisao je memoare a nastupao je i u jednom popularnom tv-reality programu.

Dawn Clark Netsch, profesor na jednom čikaškom pravnom fakultetu, kaže da Blagojevich očito misli da će mu to na sudu pogodovati: "U poroti koja odlučuje o njegovoj krivnji, Blagojevichu treba samo jedan od 12 porotnika koji smatra da je on možda nevin. I on je slobodan. U prvom stupnju sudovanja, to mu je posve dovoljno."

Blagojevichevi branitelji zatražili su da sud kao svjedoke pozove i visoke dužnosnike Bijele kuće. Sudac koji predsjedava postupkom već je odbio njihovo traženje da se kao svjedok pojavi i predsjednik Barack Obama. "Pretpostavljam da će branitelji tumačiti da se svi političari ponašaju kao Rod Blagojevich. Ako je to tako, onda treba kao svjedoke pozvati one koji su možda također bili dio Blagojevichevih planova. U vezi Obamina nasljednika u Senatu, branitelji će nastojati pokazati da je Bijela kuća imala interesa u ovom pitanju, što naravno, samo po sebi, nije nikakvo iznenađenje" - kaže Dawn Clark Netsch, koji se 1994. također – bez uspjeha – natjecao za guvernerski položaj u Illinoisu.

On inače smatra da Blagojevichev slučaj baca sjenu na lokalnu politiku u toj saveznoj državi: "Ako uzmemo u obzir dokazni materijal, pogotovo snimke Blagojevichevih telefonskih razgovora, očito je da je on bio velika sramota za Chicago i Illinois, bez obzira je li prekršio zakon ili ne."

Stručnjaci za američku političku scenu previđaju da bi ovo suđenje moglo utjecati na ishod kongresnih izbora ove jeseni.

XS
SM
MD
LG