Linkovi

'Svi političari to rade' - bivši guverner Illinoisa, optužen za korupciju, nada se da će ga porota proglasiti nevinim


'Svi političari to rade' - bivši guverner Illinoisa, optužen za korupciju, nada se da će ga porota proglasiti nevinim
'Svi političari to rade' - bivši guverner Illinoisa, optužen za korupciju, nada se da će ga porota proglasiti nevinim

Bojim se da će ovo suđenje na svjetlo dana iznijeti najgore aspekte naše lokalne politike – piše blog-novinar Chicago Tribunea.

U Chicagu je jučer počelo suđenje Rodu Blagojevichu, bivšem guverneru savezne države Illinois, optuženom za korupciju. Glavna točka optužnice tiče se Blagojevicheva pokušaja da u jesen 2008. 'proda' senatsko mjesto Baracka Obame, koji je odlazio na predsjedničku dužnost, a guverner Blagojevich je morao odlučiti tko će ga zamijeniti. Snimke telefonskih poziva ukazuju da je bivši guverner – demokrat kao i Obama – rekao da 'on to neće učiniti zabadava'. Snimke razgovora koje su podnijete sudu duge su više od 500 sati i ukazuju na desetke slučajeva kada je Blagojevich – tvrde tužitelji – pokušao ostvariti osobnu dobit, na račun svog javnog položaja.

Kako piše New York Times, prvo ročište u saveznom sudu prošlo je u odabiru 12 članova porote, nasumce odabranih građana, koji trebaju odlučiti o kaznenoj odgovornosti ovog bivšeg političara. Porotnici trebaju biti objektivni te se već od prve isključuju građani koji, recimo, rade u lokalnoj upravi, imaju bilo kakve veze s politikom ili pak, kako piše newyorški list, već sada, i prije suđenja – 'znaju' da je Blagojevich kriv.

No, teško je nemati oformljeno mišljenje o Blagojevichu – piše jedan od blogera lokalnog Chicago Tribunea. Za razliku od drugih američkih političara koji su 'pali' u nekom skandalu, Rod Blagojevich se nije 'pritajio' i 'zašutio' – u nadi da će javnost razmjerno brzo zaboraviti njegove grijehe. Blagojevich je postupio suprotno – nije odbio niti jedan radio ili televizijski intervju, ima svoj web-sajt, napisao je memoare, ima vlastitu radio kontakt-emisiju, a nastupio je i u jednom popularnom reality programu nacionalne televizije. Bojim se da će ovo suđenje na svjetlo dana iznijeti najgore aspekte naše lokalne politike – piše blog-novinar Chicago Tribunea.

Blagojevichevi branitelji pokušat će porotu uvjeriti da su 'svi političari isti,' te da se svi, navodno, ponašaju isto kao i Blagojevich jedino što imaju sreću pa nisu uhvaćeni – piše McKay Coopins u Newsweeku. Zbog toga bi ovo suđenje moglo biti neugodno za Bijelu kuću, koja je puna bivših Blagojevichevih kolega iz Chicaga. Savezni je sudac već odbio zahtjev branitelja da se predsjednik države pojavi kao svjedok, no kao svjedoci mogli bi biti pozvani neki njegovi bliski suradnici. Bijeloj kući je ovo suđenje najmanje trebalo, neposredno pred izbore u studenom – piše Newsweek.

XS
SM
MD
LG