Linkovi

Pomoć Ukrajini izostavljena iz vladinog paketa finansiranja, što postavlja pitanja o budućoj podršci SAD


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy čeka da govori u zgradi Nacionalnog arhiva u Washingtonu, 21. septembra 2023., tokom posjete SAD.
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy čeka da govori u zgradi Nacionalnog arhiva u Washingtonu, 21. septembra 2023., tokom posjete SAD.

Pristalice Ukrajine u Kongresu kažu da neće odustati nakon što je prijedlog zakona kojim bi savezna vlada ostala otvorena isključio zahtjev predsjednika Joea Bidena da pruži veću sigurnosnu pomoć ratom razorenoj naciji.

Ipak, mnogi zakonodavci priznaju da dobijanje odobrenja za pomoć Ukrajini u Kongresu postaje sve teže kako se rat između Rusije i Ukrajine nastavlja. Otpor republikanaca prema pomoći ojačao je u salama Kongresa.

Glasanje u Domu prošle sedmice ukazalo je na potencijalne nevolje koje predstoje. Gotovo polovina republikanaca u Predstavničkom domu glasala je za oduzimanje 300 miliona dolara sa računa za odbranu za obuku ukrajinskih vojnika i kupovinu oružja. Novac je kasnije odobren odvojeno, ali protivnici podrške Ukrajine slavili su njihov sve veći broj.

Zatim, u subotu, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy izostavio je dodatnu pomoć Ukrajini iz mjere za održavanje vlade do 17. novembra. Čineći to, zatvorio je vrata paketu Senata koji bi Ukrajini usmjerio 6 milijardi dolara, otprilike trećinu onoga što je tražila Bijela kuća. I Dom i Senat su velikom većinom odobrili mjeru zabrane, pri čemu su članovi obje stranke odustali od povećane pomoći Ukrajini u korist izbjegavanja skupog zatvaranja vlade.

Najnovije akcije u Kongresu signaliziraju postupnu promjenu nepokolebljive podrške koju su Sjedinjene Države do sada obećale Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, i to je jedan od najjasnijih primjera pokreta Republikanske stranke prema više izolacionističkom stavu. Isključenje ukrajinskog finansiranja uslijedilo je nešto više od tjedan dana nakon što su se poslanici sastali u Kapitolu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je nastojao uvjeriti poslanike da njegova vojska pobjeđuje u ratu, ali je naglasio da će dodatna pomoć biti ključna za nastavak borbe.

Nakon te posjete, vođa većine u Senatu Chuck Schumer, D-N.Y., rekao je da jedna rečenica sažima poruku Zelenskog na sastanku sa Senatom: "'Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo rat," rekao je Schumer .

Ipak, McCarthy, pod pritiskom svog desnog boka, otišao je od riječi „nema blanko čekova“ za Ukrajinu, s fokusom na odgovornosti, do opisivanja pristupa Senata kao stavljanje „Ukrajine ispred Amerike“. Odbio je reći nakon glasanja o vladinom finansiranju da li će u narednim sedmicama iznijeti pomoć Ukrajini za glasanje u Predstavničkom domu.

"Ako dođe trenutak u kojem trebamo razgovarati o tome, vodit ćemo raspravu u potpunosti o tome, ali mislim da administracija mora da argumentira ono što je pobjeda", rekao je McCarthy.

U Senatu su i Šumer i vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell obećali da će brzo krenuti kako bi pokušali udovoljiti zahtjevu Bijele kuće. Ali bilo je jasno da će taj cilj biti sve teži jer je više običnih senatora iz GOP-a dovodilo u pitanje pomoć ili zahtijevalo da se ona poveže sa imigracionom politikom koja bi pomogla da se osigura južna granica - ponavljajući slične zahtjeve u Domu.

Senator sa Floride Rick Scott, republikanac koji je glasao za zakon o potrošnji nakon što je ukrajinska pomoć ukinuta, rekao je da Kongres mora imati "razgovor s američkom javnošću". Rekao je da je bio optimista nakon što je vidio da je novac izvučen sa računa.

„U mojoj državi ljudi žele da budu od pomoći Ukrajini, ali takođe žele da budu od pomoći Amerikancima“, rekao je Skot. “I zato žele da zaista razumiju kako je ovaj novac potrošen.”

Demokrate su izjavile da su razočarane nedostatkom finansiranja Ukrajine, ali su izrazile odlučnost da će dobiti pomoć ratom razorenoj zemlji.

„Nećemo prestati da se borimo za veću ekonomsku i bezbjednosnu pomoć Ukrajini“, rekao je Šumer nakon usvajanja zakona. “Većina u obje strane podržava pomoć Ukrajini, a učiniti više je od vitalnog značaja za američku sigurnost i demokratiju širom svijeta.”

Uoči subotnjeg glasanja, zvaničnici Pentagona izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Ukrajinu nema dodatnih sredstava. U pismu čelnicima Kongresa od petka, Michael McCord, zamjenik ministra odbrane, napisao je da je odjel iscrpio gotovo svu raspoloživu sigurnosnu pomoć.

„Bez dodatnog finansiranja sada bismo morali da odložimo ili smanjimo pomoć kako bismo ispunili hitne potrebe Ukrajine, uključujući protivvazdušnu odbranu i municiju koji su kritični i hitni sada dok se Rusija priprema za zimsku ofanzivu i nastavlja sa bombardovanjem ukrajinskih gradova“, McCord rekao je.

Zastupnik Mike Rogers, republikanski predsjedavajući Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je da bi želio poslati jasnu poruku svijetu o američkoj podršci Ukrajini donošenjem zakona, ali vjeruje da Pentagon ima "dovoljno novca za povlačenje" da izdrži do decembra. Rekao je da vjeruje da McCarthy i dalje podržava finansiranje Ukrajine.

“Mislim da je predsjedavajući uvijek imao dobar stav o Ukrajini. Mislim da ima posla sa poslaničkim klubom koji ima frakture sa kojima mora da se nosi i nijedan od njih se ne može zanemariti kada imate većinu od četiri mjesta i 15 ludaka na konferenciji”, rekao je Rodžers, misleći na krajnje desničarske poslanike koji su se odlučno protivili finansiranju Ukrajine.

Zastupnik Gregory Meeks, D-N.Y., najviši demokrata u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je da je čuo kako je McCarthy rekao Zelenskom tokom posjete da ćemo im “dati ono što im treba”.

"Nažalost, poruka koju predsjedavajući i bivši predsjednik šalju je da se u njih ne može pouzdati", rekao je Meeks, dodajući referencu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je pozvao Kongres da zadrži dodatna sredstva za Ukrajinu dok FBI, Poreska uprava i Ministarstvo pravde “predaju svaki komadić dokaza” o poslovnim odnosima porodice Biden.

SAD su odobrile četiri runde pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku invaziju, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara, pri čemu će dio tog novca biti namijenjen nadopunjavanju američke vojne opreme koja je poslana na linije fronta. U avgustu je Biden pozvao Kongres da obezbijedi dodatnih 24 milijarde dolara.

Subotnji potez Predstavničkog doma da prvo djeluje na vladino finansiranje ostavio je Senat pred oštrim izborom: ili prihvatiti prijedlog zakona koji ne pomaže Ukrajini, ili dozvoliti da se dogodi ono što je moglo biti produženo zatvaranje vlade.

Senator Chris Murphy, D-Conn., izrazio je frustraciju zbog ishoda.

"Svaki dan koji prođe kada ne dobijemo dodatni novac je dan kada se Rusija približava tome da bude sposobna da dobije ovaj rat", rekao je Marfi.

Senator Jim Risch iz Idaha, najviši republikanac u senatskom komitetu za vanjske poslove, rekao je da Ukrajinu ne treba odvraćati, te da se pomoć može odobriti na druge načine.

"Ni naši prijatelji ni naši neprijatelji ne bi trebali gledati na ovo kao na neku promjenu u posvećenosti Sjedinjenih Država Ukrajini", rekao je Risch.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG