Linkovi

Tijesno izbjegnuto zatvaranje vlade ilustruje disfunkcionalnost Washingtona


Congress Budget
Congress Budget

SAD su u nedjelju za dlaku izbjegle četvrto djelomično zatvaranje vlade u desetljeću, ali je protekla sedmica razotkrila dubinu političke disfunkcionalnosti u Washingtonu, a posebno unutar rascjepkanog republikanskog kluba u Predstavničkom domu.

Odluka u posljednjem trenutku predsjednika republikanskog Predstavničkog doma Kevina McCarthyja da se prikloni demokratama kako bi usvojili prijedlog zakona o kratkoročnom finansiranju pomakla je rizik od zatvaranja do sredine novembra, što znači da više od 4 miliona radnika savezne vlade može računati na nastavak isplate plata za sad.

Ali sama činjenica da je vlada došla do nekoliko sati do zatvaranja – s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je navijao za tu ideju i samo četiri mjeseca nakon što je nacija gotovo neisplatila dug od 31,4 biliona dolara – izaziva zabrinutost u pogledu sposobnosti Kongresa da funkcionira.

„Kongres ne izgleda baš dobro“, rekla je Sarah Binder, stručnjakinja za pitanja upravljanja u istraživačkom centru Brookings Institution. "Jedina stvar koju treba da uradi svake godine je da donese zakone koji finansiraju vladu, a njihova nemogućnost da urade bilo šta od njih ove godine je upozorenje."

Zamalo gašenje je samo najnoviji primjer kvara kongresa.

Tvrdolinijaški konzervativci obustavili su akciju Senata na stotine vojnih unapređenja zbog abortusa, zatvorili dvorane u Domu na sedmicu u junu i podvrgli McCarthyja 15 ponižavajućih glasanja prije nego što su dozvolili njegov izbor u januaru. Oni bi ga mogli ipak izbaciti jer je napravio kompromis sa demokratama.

I naravno, prošlo je manje od tri godine od 6. januara 2021. godine, kada su hiljade Trumpovih pristalica upali na Kapitol u neuspjelom pokušaju da preokrenu njegov izborni poraz od demokratskog predsjednika Joea Bidena. Trump je očiti favorit za republikansku nominaciju koja će izazvati Bidena 2024. godine.

"Zastupnički klub za disfunkciju na djelu", rekao je republikanski predstavnik Don Bacon novinarima ranije ovog mjeseca, nakon što su tvrdolinijaši blokirali razmatranje zakona o izdvajanjima za odbranu koji je konačno usvojen u četvrtak.

Neki umjereni republikanci uporedili su tu stranačku svađu sa TV sapunicama, uključujući i jednokratnu američku seriju "Sva moja djeca".

"Vlada nije telenovela", rekla je u petak republikanska predstavnica iz Teksasa Monika De La Kruz, izražavajući svoju frustraciju zbog Bidenove granične politike i protivljenja neuspješnom republikanskom zakonu o prekidu koji je uključivao ograničenja granica.

Prije subote, zagorčani politički odnosi između stranaka, a posebno unutar Republikanske stranke, prerasli su u napade ad hominem, od kojih su neki bili usmjereni na tvrdolinijaškog republikanskog predstavnika Matta Gaetza, istaknutog zagovornika dvostranačkog finansiranja koji je prijetio da će pokrenuti McCarthyjevo svrgavanje.

"On nije konzervativni republikanac. On je šarlatan", rekao je predstavnik Mike Lawler, centristički republikanac iz New Yorka, o Gaetzu nakon neuspjelog glasanja republikanaca.

Gaetz je odgovorio u podcastu: "Uzeću svoje ćebe i sklupčati se u ćošak i pozvati svog terapeuta da vidim kako da prevaziđem sva povrijeđena osjećanja."

Neki republikanci u Predstavničkom domu zabrinuti su zbog ličnog rivalstva i opšteg nedostatka povjerenja unutar većine 221-212 koja može priuštiti da izgubi najviše četiri republikanska glasa na zakonu kojem se protive demokrate.

"To je dio o kojem niko ne želi da priča. Ovdje je u igri mnogo ličnosti i višestruki strateški ciljevi", rekla je novinarima republikanska predstavnica Kat Cammack.

Samo svaki treći ispitanik u avgustovskoj anketi Reuters/Ipsos rekao je da ima povoljan pogled na Dom ili Senat.

Od lidera većine, McCarthy je postigao ocjenu odobravanja od samo 21%, dok je lider većine u Senatu Chuck Schumer - najviši demokrata u Kongresu - imao 26% odobravanja.

Te ocjene su bile znatno ispod 40 posto ispitanika u septembru koji su rekli da imaju pozitivan stav ili o Bidenu ili Trumpu.

Demokrate smatraju da je McCarthy gubio vrijeme predsjedavajući haosom.

"Većina je u posljednjih nekoliko dana i posljednjih nekoliko mjeseci u velikoj mjeri demonstrirala nespremnost da vlada, nesposobnost vladanja i haos - opći haos", rekla je predstavnica Rosa DeLauro, glavna demokrata u Komitetu za dodjelu sredstava Predstavničkog doma.

Ali mnogi republikanci u Predstavničkom domu svoj gnjev usmjerili su na malu grupu tvrdolinijaša koji su se usprotivili njihovim vlastitim neuspjelim mjerama zaustavljanja, dok su se žalili na spori tempo napretka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG