Linkovi

Bejzbol tim iz Klivlenda promijenio ime - "Indijanci" postaju "Čuvari"


Igrač Klivlenda Frenmil Rejes na utakmici protiv Tampa Bej Rejz, 22. jula 2021. u Klivlendu (AP Photo/Tony Dejak)
Igrač Klivlenda Frenmil Rejes na utakmici protiv Tampa Bej Rejz, 22. jula 2021. u Klivlendu (AP Photo/Tony Dejak)

Poznat pod imenom "Indijanci" od 1915. godine, bejzbol tim iz Klivlenda od sada će se zvati "Čuvari".

Bejzbol klub je objavio promjenu imena u petak - praktično na kraju sezone 2021 - u video snimku čiji je narator glumac Tom Henks, vatreni navijač ovog kluba. Odluka je označila kraj višemjesečnih internih rasprava, koje su posljedica nacionalnog preispitivanja institucija i timova pozvanih da odbace logotipe i imena koja se smatraju rasističkim.

Promjenu imena su kritikovali mnogi od dugogodišnjih navijača, a neki su svoju frustraciju izrazili na društvenim mrežama.

Organizacija je provela veći dio prošle godine razmatrajući i svodeći listu potencijalnih imena, koja je prije samo mjesec dana sadržala skoro 1.200 prijedloga. Kako je naveo klub, proces izbora imena je obuhvatio 140 sati razgovora sa fanovima, liderima lokalne zajednice, osobljem kluba i anketu sa 40.000 navijača.

Vlasnik kluba Pol Dolan izjavio je da su ga društveni nemiri prošlog ljeta, poslije ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, naveli da promijeni ime klivlendskog bejzbol tima. Rekao je da je novo ime ogledalo grada i njegovih stanovnika.

"Klivlend je uvijek bio i biće najvažniji dio našeg identiteta", saopštio je. "Zato smo željeli ime koje snažno predstavlja ponos, izdržljivosti lojalnost građana Klivlenda. Naziv "Čuvari" odražava te atribute koji nas definišu."

Za to vrijeme, fudbalski tim u Vašingtonu radi na sličnoj izmeni. Franšiza je odbacila ime Redskins (Crvenokošci) prije početka sezona 2020. Vašington je nedavno najavio da će novo ime i logotip saopštiti 2022.

Inspiracija za novo ime Klivlenda su dva velika kamena spomenika blizu stadiona u centru grada - poznata kao "čuvari saobraćaja" - na Memorijalnom mostu Houp iznad reke Sujahoga. Boje tima će ostati iste a novi logo Čuvara sadržaće neke od arhitektonskih elemenata mosta.

XS
SM
MD
LG