Linkovi

SAD i Kina obavezuju se na zajedničko rješavanje krize na Korejskom poluotoku


Sjedinjene Države i Kina obavezale su se na suradnju po pitanju rješavanja krize na Korejskom poluotoku izazvane prijetnjama Sjeverne Koreje da će izvršiti nuklearni napad.

Američki državni tajnik John Kerry i kineski šef diplomacije Yang Jiechi izjavili su, nakon današnjeg susreta u Beijingu, da podržavaju denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Obojica diplomata, rekao je Kerry, složila su se da je ona od kritične važnosti za stabilnost regije i svijeta. Kina će, izjavio je Yang, surađivati sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje igraju ključnu ulogu u obnavljanju razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Ranije danas, Kerry je o tom i drugim problemima razgovarao i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, ocijenivši sadašnji trenutak kritičnim.

Državni tajnik poziva kineske dužnosnike da iskoriste svoj utjecaj i Pyongyang odvrate od njegovih prijetnji. Sjevernokorejski režim je zaprijetio da će izvršiti nuklearni napad na Sjedinjene Države i na američke ciljeve u području. Sjeverna je Koreja također upozorila da kani izvesti još jednu raketnu probu. Do toga bi, kažu dužnosnici, moglo doći u bilo kojem trenutku. Južna Koreja očekuje da bi raketa mogla biti lansirana 15. travnja, kada Sjeverna Koreja obilježava 101. godišnjicu rođenja osnivača zemlje Kim Il Sunga.
XS
SM
MD
LG