Linkovi

Bajden i Ši razgovarali u svjetlu tenzija zbog ruske invazije na Ukrajinu


Arhiva - Predsjednik SAD Džo Bajden razgovara putem video linka sa predsjednikom Kine Ši Đinpingom, 15. novembra 2021.
Arhiva - Predsjednik SAD Džo Bajden razgovara putem video linka sa predsjednikom Kine Ši Đinpingom, 15. novembra 2021.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je u petak, putem video linka, sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden prenio je kineskom predsedniku Ši Đinpingu da će se Kina suočiti sa posljedicama, ne samo u SAD već i u širem dijelu svijeta, ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini, rekao je u petak neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik, koji je novinare informisao o gotovo dvosatnom razgovoru Bajdena i Šija, rekao je da je razgovor dvojice lidera, putem video linka, "bio direktan, sadržajan i detaljan".

"Vidjećemo koje će odluke Kina donijeti narednih dana i nedelja", istakao je američki zvaničnik.

Iz Bijele kuće je prethodno saopšteno da je razgovor bio usredsređen na "rusku invaziju bez povoda na Ukrajinu" i da je Bajden prenio Šiju koje su "implikacije i posljedice", ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona napada ukrajinske gradove i civile.

"Predsjednik Bajden iznio je stavove SAD i naših saveznika i partnera o krizi i detalje naših napora da se spriječi, a zatim i odgovori na invaziju, uključujući i nametanje posljedica Rusiji. Opisao je implikacije i posljedice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona izvodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Takođe se dodaje da je predsjednik naglasio podršku diplomatskom rješenju krize.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da će o kineskim potezima da podrži Rusiju, Bajden razgovarati na sastancima u Evropi naredne nedelje.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Ši rekao Bajdenu da rat u Ukrajini mora da se okonča što prije i zatražio od NATO članica da održe dijalog sa Moskvom. Nije međutiim okrivio Rusiju za invaziju.

"Glavni prioriteti sada su nastavak dijaloga i pregovora, izbjegavanje civilnih žrtava, sprječavanje humanitarne krize, prestanak borbi i kraj rata što je prije moguće", rekao je Ši, a prenose mediji.

Dodao je da bi sve strane trebalo da zajedno podrže dijalog Rusije i Ukrajine i pregovore, te da bi SAD i NATO takođe trebalo da razgovaraju sa Rusijom da se riješi "suštinsko pitanje" ukrajinske krize i riješe bezbjednosne primjedbe Rusije i Ukrajine.

Kineski mediji su prenijeli da je Ši tokom razgovora sa Bajdenom naveo da"ukrajinska kriza nije nešto što želimo da vidimo", te da je razgovor održan na američki zahtjev.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG