Linkovi

Bajden i Ši razgovarali u svjetlu tenzija zbog ruske invazije na Ukrajinu


Arhiva - Predsjednik SAD Džo Bajden razgovara putem video linka sa predsjednikom Kine Ši Đinpingom, 15. novembra 2021.
Arhiva - Predsjednik SAD Džo Bajden razgovara putem video linka sa predsjednikom Kine Ši Đinpingom, 15. novembra 2021.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je u petak, putem video linka, sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden prenio je kineskom predsedniku Ši Đinpingu da će se Kina suočiti sa posljedicama, ne samo u SAD već i u širem dijelu svijeta, ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini, rekao je u petak neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik, koji je novinare informisao o gotovo dvosatnom razgovoru Bajdena i Šija, rekao je da je razgovor dvojice lidera, putem video linka, "bio direktan, sadržajan i detaljan".

"Vidjećemo koje će odluke Kina donijeti narednih dana i nedelja", istakao je američki zvaničnik.

Iz Bijele kuće je prethodno saopšteno da je razgovor bio usredsređen na "rusku invaziju bez povoda na Ukrajinu" i da je Bajden prenio Šiju koje su "implikacije i posljedice", ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona napada ukrajinske gradove i civile.

"Predsjednik Bajden iznio je stavove SAD i naših saveznika i partnera o krizi i detalje naših napora da se spriječi, a zatim i odgovori na invaziju, uključujući i nametanje posljedica Rusiji. Opisao je implikacije i posljedice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona izvodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Takođe se dodaje da je predsjednik naglasio podršku diplomatskom rješenju krize.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da će o kineskim potezima da podrži Rusiju, Bajden razgovarati na sastancima u Evropi naredne nedelje.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Ši rekao Bajdenu da rat u Ukrajini mora da se okonča što prije i zatražio od NATO članica da održe dijalog sa Moskvom. Nije međutiim okrivio Rusiju za invaziju.

"Glavni prioriteti sada su nastavak dijaloga i pregovora, izbjegavanje civilnih žrtava, sprječavanje humanitarne krize, prestanak borbi i kraj rata što je prije moguće", rekao je Ši, a prenose mediji.

Dodao je da bi sve strane trebalo da zajedno podrže dijalog Rusije i Ukrajine i pregovore, te da bi SAD i NATO takođe trebalo da razgovaraju sa Rusijom da se riješi "suštinsko pitanje" ukrajinske krize i riješe bezbjednosne primjedbe Rusije i Ukrajine.

Kineski mediji su prenijeli da je Ši tokom razgovora sa Bajdenom naveo da"ukrajinska kriza nije nešto što želimo da vidimo", te da je razgovor održan na američki zahtjev.

XS
SM
MD
LG