Linkovi

Sekretar odbrane SAD: Kinesko testiranje supersonične rakete izaziva "zabrinutost"


Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin
Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin

Sekretar odbrane SAD Lloyd Austin rekao je da je kinesko testiranje hipersonične rakete ljetos izazvalo "zabrinutost" zbog rastuće sposobnosti Pekinga, ali da to nije uporedio sa ruskim lansiranjem prvog vještačkog satelita na svijetu, Sputnjik I, 1950-ih.

"To su termini koje ne bih koristio, ne koristim ih lično", odgovorio je Austin u srijedu novinarima na pitanje da li je lansiranje 27. jula "Sputnjik momenat".

Austin je Kinu nazvao "izazovom za američku vojsku", ali je dodao da su SAD fokusirane na "robustnu sposobnost širom svijeta", a ne na jednu specifičnu sposobnost kao što je hipersonično oružje.

Iako je kinesko oružje tokom testa promašilo cilj za nekoliko kilometara, prema Financial Timesu, ta proba je predstavljala prvi slučaj da je neka zemlja poslala hipersonično oružje u potpunosti oko Zemlje. Hipersonično oružje putuje brzinom pet puta većom od zvuka i nevjerovatno ga je teško pratiti.

Kina je negirala da je izvršila test hipersonične rakete, rekavši da je testirala svemirski brod za višekratnu upotrebu.

U intervjuu za CBS News koji je emitovan ove nedjelje, general John Hyten​, zamjenik predsjedavajuće Združenog generalštaba, dao je oštriji ton kada je govorio o hipersoničnom testu.

"To je veoma značajna sposobnost koja ima potencijal da promijeni mnogo stvari", rekao je on.

Upitan da li bi uporedio kineski test sa Sputnjikom, Hyten je odgovorio da je "iz tehnološke perspektive prilično impresivan".

"Ali Sputnjik je stvorio osjećaj hitnosti u Sjedinjenim Državama“, rekao je drugorangirani general. "Test 27. jula nije stvorio taj osjećaj hitnosti. A mislim da bi vjerovatno trebalo da stvori osjećaj hitnosti".

Kina je već isporučila jedno hipersonično oružje srednjeg dometa, prema Hytenu, dok su SAD još godinama udaljene od raspoređivanja svog prvog.

Prošlog mjeseca, general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba, takođe je nazvao kineski test "veoma zabrinjavajućim".

"Ne znam da li je to baš momenat Sputnjik, ali mislim da je veoma blizu tome. Privlači svu našu pažnju", rekao je Milley u intervjuu na televiziji Bloomberg.

XS
SM
MD
LG