Linkovi

SAD i saveznici razmijenili žaoke s Kinom, Ukrajina dominira sastankom o sigurnosti u Aziji


Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks at the 19th Shangri-La Dialogue in Singapore
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks at the 19th Shangri-La Dialogue in Singapore

Sjedinjene Države i njihovi saveznici "razmijenili su žaoke!" s Kinom na glavnom sigurnosnom sastanku u Aziji u subotu, posebno o Tajvanu, ali rat u Ukrajini i govor predsjednika Volodymyra Zelenskog na daljinu dominirali su procesom.

Američki ministar obrane Lloyd Austin ranije je za Shangri-La dijalog u Singapuru rekao da će Washington učiniti svoj dio u upravljanju napetostima s Kinom i sprječavanju sukoba iako Peking postaje sve agresivniji u regiji.

Zelenskiy je, govoreći putem video veze s nepoznate lokacije u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, rekao delegatima da je podrška njihovih naroda ključna ne samo za poraz ruske invazije, već i za očuvanje poretka utemeljenog na pravilima.

"Na bojnim poljima Ukrajine se odlučuje o budućim pravilima ovoga svijeta zajedno s granicama mogućeg", rekao je.

Napomenuo je da Rusija blokira luke u Crnom i Azovskom moru, zadržavajući ukrajinski izvoz hrane sa svjetskog tržišta.

"Ako... zbog ruskih blokada ne budemo u mogućnosti izvoziti našu hranu, svijet će se suočiti s akutnom i teškom krizom hrane i glađu u mnogim zemljama Azije i Afrike", rekao je.

Kina i Sjedinjene Države, koje su se posljednjih mjeseci sukobile oko svega, od Tajvana i kineskog stanja ljudskih prava do njezinih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, ponovno su se sukobile.

Austin i kineski ministar obrane Wei Fenghe sastali su se u petak i ponovili da žele bolje upravljati svojim odnosom, ali nije bilo znakova bilo kakvog pomaka u rješavanju razlika.

Austin je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti stajati uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

"To je posebno važno jer NRK (Narodna Republika Kina) usvaja prisilniji i agresivniji pristup svojim teritorijalnim zahtjevima", rekao je.

Kina tvrdi da je Tajvan s vlastitom samoupravom i obećala je da će ga zauzeti silom ako bude potrebno.

Austin je rekao da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nesigurnih i neprofesionalnih susreta kineskih zrakoplova i plovila s onima drugih zemalja.

Australija je priopćila da je kineski borbeni zrakoplov opasno presreo jedan od njezinih vojnih nadzornih zrakoplova u regiji Južnog kineskog mora u maju, a kanadska vojska optužila je kineske ratne zrakoplove da uznemiravaju njezin patrolni zrakoplov dok nadziru izbjegavanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Tajvan se godinama žalio na ponovljene misije kineskih zračnih snaga u njegovoj zoni protuzračne obrane, a Austin je rekao da su se ti upadi povećali posljednjih mjeseci.

General-pukovnik Zhang Zhenzhong, visoki kineski vojni časnik, nazvao je Austinov govor "sukobom".

"Bilo je mnogo neutemeljenih optužbi protiv Kine. Izrazili smo svoje snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje tim lažnim optužbama", rekao je novinarima Zhang, zamjenik načelnika zajedničkog stožernog odjela Središnjeg vojnog povjerenstva Kine.

"Sjedinjene Države pokušavaju formirati uski krug u azijsko-pacifičkoj regiji tako što se u nekim zemljama uvlače u huškanje protiv nekih drugih zemalja. Kako bismo to nazvali osim sukoba?"

Ranije ove godine, Washington je rekao da je Kina spremna pomoći Rusiji u njezinom ratu protiv Ukrajine.

No od tada su američki dužnosnici rekli da, iako su i dalje oprezni u pogledu kineske dugogodišnje potpore Rusiji općenito, vojna i gospodarska potpora za koju su zabrinuti nije se ostvarila, barem za sada.

Ng Eng Hen, ministar obrane domaćina Singapura, rekao je da se o odnosima Kine i Rusije razgovaralo na sastanku ministara iza zatvorenih vrata u subotu, te da je nekoliko izaslanika zatražilo od Pekinga da učini više kako bi obuzdao Moskvu.

Ministar obrane Japana, jednog od najbližih saveznika Washingtona u Aziji, rekao je na sastanku da je vojna suradnja Kine i Rusije izoštrila zabrinutost za sigurnost u regiji.

"Zajedničke vojne operacije između ove dvije jake vojne sile nedvojbeno će povećati zabrinutost drugih zemalja", rekao je Nobuo Kishi na sastanku u Singapuru.

Kanadska ministrica obrane Anita Anand također se oglasila protiv Kine.

"Presretanja naših (zrakoplova) koju su izvršili Kinezi vrlo su zabrinjavajuća i neprofesionalna i moramo osigurati da sigurnost i sigurnost naših pilota nisu ugroženi, posebno kada oni jednostavno nadziru kako se zahtijeva u misijama koje je odobrio UN", Anand rekao je Reutersu u intervjuu.

Novi Zeland je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Kine da steknu utjecaj na pacifičkim otocima.

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je da je razumno očekivati da Kina jasno stavi do znanja da ne podržava invaziju na suverenu zemlju kojom se krši Povelja UN-a.

"To što Kina to nije učinila trebalo bi nam dati razloga za zabrinutost, posebno s obzirom na ulaganja koja ulaže u vojnu moć", rekao je na sastanku.

XS
SM
MD
LG