Linkovi

Zvaničnici SAD i Kine održali sastanak o finansijskim pitanjima


Ministrica finansija Janet Yellen sjedi pored kineskog zamjenika premijera Hea Lifenga u San Franciscu, 10. novembar 2023.
Ministrica finansija Janet Yellen sjedi pored kineskog zamjenika premijera Hea Lifenga u San Franciscu, 10. novembar 2023.

Američki i kineski zvaničnici završili su treći sastanak radne grupe osnovane radi saradnje na finansijskim pitanjima, u koraku koji nastavlja trend koji su dvije sile postavile prošlog novembra kako bi ublažile tenzije.

Zvaničnici američkog Ministarstva finansija sastali su se sa kolegama iz Narodne banke Kine kako bi razgovarali o pitanjima u rasponu od finansijske stabilnosti do borbe protiv pranja novca. Delegacija se također sastala sa zamjenikom premijera Heom Lifengom dok su bili u Kini, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija od petka.

Grupa je također naznačila da će ministrica finansija Janet Yellen posjetiti Kinu u nekom trenutku u budućnosti. Prethodno je bila tamo u julu.

U novembru, Yellen se sastala sa Heom u San Franciscu. Njihov dvodnevni sastanak viđen je kao otvaranje puta za kasniji sastanak između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Dvije strane su se složile da nastave saradnju po pitanjima kao što su suzbijanje širenja fentanila, kao i vojna komunikacija. Iako je sastanak spriječio da se odnos pogorša, nije uspio riješiti nijednu od velikih razlika između dvije zemlje.

Između Kine i SAD-a postoje dugogodišnji ekonomski problemi otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo trgovinski rat, postavljajući visoke poreze na brojnu kinesku robu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG