Linkovi

SAD uvode sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja prava manjina


Američki državni sekretar Mike Pompeo, arhiva

Sjedinjene Države uvele su sankcije trojici viših zvaničnika kineske Komunističke partije, među kojima je i član vladajućeg Politbiroa, zbog navoda o kršenju ljudskih prava etničkih i vjerskih manjina koje Kina drži pritvorene u zapadnim dijelovima zemlje.

"Nećemo da sjedimo skrštenih ruku dok Kineska komunistička partija krši prava Ujgura, Kazaka i pripadnika drugih manjinskih grupa u Šinđangu, što obuhvata i prinudni rad, proizvoljno masovno pritvaranje i prinudnu kontrolu populacije, da bi se izbrisala njihova kultura i muslimanska vjera", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Mike Pompeo.

Tri visoka zvaničnika kojima su uvedene sankcije su: Čen Čuango, partijski sekretar autonomnog regiona Šinđang na sjeverozapadu Kine i član Politbiroa, Džu Hailun, partijski sekretar političkog i zakonodavnog komiteta Šinđanga i Vang Mingšan, partijski sekretar biroa za javnu bezbjednost tog regiona.

Njima i članovima njihovih porodica je zabranjeno da uđu u Sjedinjene Države.

Pompeo je u saopštenju, koje je propraćeno sličnom objavom Sekretarijata za finansije, najavio da će dodatna ograničenja na vize biti uvedena i drugim zvaničnicima Komunističke partije za koje se vjeruje da su odgovorni, ili da su saučesnici, nepravednog pritvaranja ili kršenja prava Ujgura i članova drugih manjinskih grupa.

Mjere protiv visokih kineskih zvaničnika uvedene su dok predsjednik Donald Trump i dalje okrivljuje Kinu za širenje koronavirusa u Americi i drugim dijelovima svijeta i optužuje predsjedničkog kandidata demokrata Joe Bidena da ima preblag stav o Pekingu.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od milion muslimana nalazi se u logorima za prinudni rad u regionu Šinđang.

Kineska komunistička vlada prvo je demantovala da logori postoje, da bi sada tvrdila da je riječ o objektima za stručnu obuku čiji cilj je sprječavanje, kako navodi, radikalnih i separatističkih tendencija muslimana.

XS
SM
MD
LG