Linkovi

SAD uvode sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja prava manjina


Američki državni sekretar Mike Pompeo, arhiva
Američki državni sekretar Mike Pompeo, arhiva

Sjedinjene Države uvele su sankcije trojici viših zvaničnika kineske Komunističke partije, među kojima je i član vladajućeg Politbiroa, zbog navoda o kršenju ljudskih prava etničkih i vjerskih manjina koje Kina drži pritvorene u zapadnim dijelovima zemlje.

"Nećemo da sjedimo skrštenih ruku dok Kineska komunistička partija krši prava Ujgura, Kazaka i pripadnika drugih manjinskih grupa u Šinđangu, što obuhvata i prinudni rad, proizvoljno masovno pritvaranje i prinudnu kontrolu populacije, da bi se izbrisala njihova kultura i muslimanska vjera", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Mike Pompeo.

Tri visoka zvaničnika kojima su uvedene sankcije su: Čen Čuango, partijski sekretar autonomnog regiona Šinđang na sjeverozapadu Kine i član Politbiroa, Džu Hailun, partijski sekretar političkog i zakonodavnog komiteta Šinđanga i Vang Mingšan, partijski sekretar biroa za javnu bezbjednost tog regiona.

Njima i članovima njihovih porodica je zabranjeno da uđu u Sjedinjene Države.

Pompeo je u saopštenju, koje je propraćeno sličnom objavom Sekretarijata za finansije, najavio da će dodatna ograničenja na vize biti uvedena i drugim zvaničnicima Komunističke partije za koje se vjeruje da su odgovorni, ili da su saučesnici, nepravednog pritvaranja ili kršenja prava Ujgura i članova drugih manjinskih grupa.

Mjere protiv visokih kineskih zvaničnika uvedene su dok predsjednik Donald Trump i dalje okrivljuje Kinu za širenje koronavirusa u Americi i drugim dijelovima svijeta i optužuje predsjedničkog kandidata demokrata Joe Bidena da ima preblag stav o Pekingu.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od milion muslimana nalazi se u logorima za prinudni rad u regionu Šinđang.

Kineska komunistička vlada prvo je demantovala da logori postoje, da bi sada tvrdila da je riječ o objektima za stručnu obuku čiji cilj je sprječavanje, kako navodi, radikalnih i separatističkih tendencija muslimana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG