Linkovi

Predsjednici SAD i Kine razgovarali o odgovornosti obje zemlje da rivalstvo ne pređe u sukob


Kineska i američka zastava
Kineska i američka zastava

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, drugi put otkako je preuzeo dužnost predsjednika, a Bijela kuća je u saopštenju navela da su "dvojica lidera vodili široku, stratešku diskusiju" o oblastima u kojima postoje zajednički interesi dvije zemlje, ali i o onima u kojima se interesi, vrijednosti i perspektive razlikuju".

Odnosi SAD-a i Kine su napeti, sa sukobima o pitanjima poput trgovine, špijunaže i pandemije korona virusa, ali Biden se u 90-minutnim razgovoru usredotočio na raspravu o budućim odnosima SAD-a i Kine, izvještava AP.

Bijela kuća je navela da su predsjednici razgovarali "o odgovornosti obje zemlje da osiguraju da rivalstvo ne pređe u sukob".

Kineska državna televizija je javila da su dvojica lidera imali "iskrenu, sveobuhvatnu stratešku komunikaciju", ali nije navela više detalja.

Bijela kuća je izrazila nadu da će dvije strane zajedno raditi na pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući klimatske promjene i sprječavanje nuklearne krize na Korejskom poluostrvu, uprkos rastućim razlikama.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je Biden jasno rekao Xiju da nema namjeru da se udalji od politike svoje administracije da vrši pritisak na Kinu u vezi sa ljudskim pravima, trgovinom i drugim oblastima u kojima Kina krši međunarodno pravo.

Prošle sedmice, kineski ministar inostranih poslova Wang Yi upozorio je Bidenovog izaslanika za klimu Johna Kerryja da bi pogoršanje američko-kineskih odnosa moglo narušiti saradnju u oblasti klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG