Linkovi

SAD i Kina u martu neformalno razgovarale o nuklearnom naoružanju


Ilustracija - zastave Kine i Sjedinjenih Država (AP Photo/Andy Wong)
Ilustracija - zastave Kine i Sjedinjenih Država (AP Photo/Andy Wong)

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina nastavili su poluzvanične pregovore o nuklearnom oružju u martu, prvi put poslije pet godina, navodi agencija Reuters.

Predstavnici Pekinga poručili su američkim kolegama da neće pribjegavati nuklearnim prijetnjama zbog Tajvana, navedeno je u saopštenju dva američka delegata koji su prisustvovali sastanku.

Kako je rečeno, kineski predstavnici uvjeravali su američke sagovornike koji su izrazili zabrinutost da bi Kina mogla da upotrijebi ili zaprijeti upotrebom nuklearnog naoružanja ako se suoči sa porazom u eventualnom sukobu oko Tajvana - ostrvu koje ima sopstvenu demokratsku vladu a koje Kina percipira kao svoju teritoriju.

"Rekli su američkoj strani da su apsolutno ubijeđeni da su u stanju da prevladaju Tajvan u konvencionalnoj borbi, bez upotrebe nuklearnog oružja", rekao je za Reuters američki učesnik u pregovorima David Santoro.

Učesnici ovakvih razgovora "na drugom kolosjeku" uglavnom su bivši zvaničnici i akademici koji mogu sa autoritetom da govore o stavu svoje vlade, čak i ako nisu direkto uključeni u njen rad.

Zvanični pregovori između vlada poznati su kao "prvi kolosjek".

Washington je na dvodnevnim diskusijama u konferencijskoj sali jednog hotela u Šangaju predstavljala delegacija od nekoliko delegata, uključujući bivše zvaničnike i naučnike.

Peking je na razgovore poslao delegaciju naučnika i analitičara, u kojoj je bilo i nekoliko bivših oficira.

Portparol State Departmenta rekao je agenciji Reuters da razgovori na drugom kolosjeku mogu biti korisni, ali je dodao i da predstavnici te vladine agencije nisu učestvovali na tom sastanku iako su bili svjesni njegovog održavanja.

"Takve diskusije ne mogu da zamijene formalne pregovore koji zahijtevaju od učesnika da govore autoritativno o pitanjima o kojima često postoje podijeljena mišljenja u krugovima kineske vlade", rekao je portparol.

Članovi kineske delegacije i ministarstva odbrane nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Neformalni razgovori između nuklearnih sila SAD i Kine vođeni su zbog velikih ekonomskih i geopolitičkih pitanja, pri čemu su lideri u Washingtonu i Pekingu optuživali jedni druge da postupaju sa lošim namjerama.

Dvije zemlje su prethodno, nakratko u novembru, nastavile pregovore o nuklearnom oružju, ali su ti pregovori tada zaustavljeni, a visoki američki zvaničnik je javno izrazio frustraciju zbog reakcija Kine.

Pregovori na drugom kolosjeku dio su dvodecenijskog dijaloga o nuklearnom oružju koji je zaustavljen nakon što je Trumpova administracija povukla finansiranje 2019.

Nakon pandemije kovida 19, nastavljene su poluzvanične rasprave o širim bezbjednosnim i energetskim pitanjima, a sagovornik Reutersa navodi da je više diskusija planirano za 2025. godinu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG