Linkovi

SAD sankcionirale pet kineskih kompanija zbog podrške ruskoj vojsci


Arhiva - Sekretarijat za trgovinu u Vašingtonu.
Arhiva - Sekretarijat za trgovinu u Vašingtonu.

Administracija predsjednika Joe Bidena dodala je pet kompanija u Kini na crnu trgovinsku listu u utorak zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i odbrambenoj industrijskoj bazi, proširujući tako sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sekretarijat za trgovinu, koje nadgleda crnu trgovinsku listu, saopštilo je da su ciljane kompanije isporučivale artikle ruskim "zabranjenim subjektima" prije invazije 24. februara, dodajući da "nastavljaju da sklapaju ugovore o snabdijevanju ruskih subjekata navedenih i sankcionisanih strana".

Agencija je takođe dodala još 31 entitet na crnu listu iz zemalja uključujući Rusiju, UAE, Litvaniju, Pakistan, Singapur, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i Vijetnam, prema unosu u Federalnom registru. Međutim, od ukupno 36 dodatih kompanija, 25 je imalo operacije u Kini.

"Današnja akcija šalje snažnu poruku entitetima i pojedincima širom svijeta da će ih Sjedinjene Države, ako žele da podrže Rusiju, takođe odsjeći", rekao je podsekretar za trgovinu za industriju i bezbjednost Alan Estevez u saopštenju.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Tri kompanije u Kini optužene za pomaganje ruskoj vojsci - Connec Electronic Ltd., hongkonški Vorld Jetta i Logistics Limited, nisu bile dostupne za komentar. Druge dvije, King Pai Technologi Co., Ltd i Vinninc Electronic nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Hong Kong se smatra dijelom Kine za potrebe američke izvozne kontrole nakon što je Peking ugrozio autonomiju grada.

Stavljanje firmi na crnu listu znači da je njihovim dobavljačima iz SAD potrebna dozvola Sekretarijata za trgovinu prije nego što može da im bude poslata roba.

Sjedinjene Američke Države sa saveznicima kažnavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", uvođenjem sankcija protiv niza ruskih kompanija i oligarha i dodavanjem drugih na crnu trgovinsku listu.

Dok su američki zvaničnici ranije rekli da se Kina generalno pridržava ograničenja, Washington je obećao da će pažljivo pratiti poštovanje i rigorozno sprovoditi propise.

"Nećemo oklijevati da djelujemo, bez obzira na to gdje se stranka nalazi, ako krši američki zakon", rekla je pomoćnica sekretara za trgovinu za administraciju za izvoz Tea Rozman Kendler u istoj izjavi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG