Linkovi

Kinesko-američki sporazum o fentanilu ponovo pokreće zaustavljenu borbu protiv smrtonosne droge


Plastične kese fentanila izložene na stolu u zoni carinske i granične zaštite SAD u Međunarodnom poštanskom objektu na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu, 29. novembra 2017.
Plastične kese fentanila izložene na stolu u zoni carinske i granične zaštite SAD u Međunarodnom poštanskom objektu na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu, 29. novembra 2017.

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se da će se Peking obračunati sa kompanijama u Kini koje proizvode hemikalije za fentanil, što je sporazum za koji je Biden rekao da će "spasiti živote".

Zauzvrat, Bidenova administracija pristala je da ukine sankcije kineskom centru za identifikaciju fizičkih dokaza Ministarstva javne sigurnosti i Nacionalnoj laboratoriji za droge. U maju 2020., Ministarstvo trgovine SAD-a je sankcionisalo laboratoriju zbog navodnog učešća u kršenju ljudskih prava Ujgura i drugih etničkih manjina u Xinjiangu.

Kina, koja je izvor većine prekursora fentanila koji se koriste u SAD-u, tvrdila je da je američka izvozna kontrola "ozbiljno utjecala" na kinesku inspekciju i testiranje supstanci povezanih s fentanilom i narušila njenu "dobru volju da pomogne SAD u kontroli droga", navodi glasnogovornik kineske ambasade u Sjedinjenim Državama.

Iako su zajednički napori na suzbijanju isporuke fentanila donijeli određene rezultate tokom godina, entuzijazam je splasnuo kako su napetosti između Kine i SAD-a rasle 5. avgusta 2022. — nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan, samoupravno ostrvo Peking smatra svojim — Kina je službeno objavila obustavu saradnje u borbi protiv droga sa SAD.

Evo pozadine dogovora Biden-Xi.

Šta je fentanil?

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), fentanil je 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija. To je lijek na recept u Sjedinjenim Državama koji se koristi za liječenje jakih bolova.

Ilegalno proizvedeni fentanil "često se dodaje drugim drogama zbog njegove ekstremne snage, što lijekove čini jeftinijim, moćnijim, stvarajućim veću ovisnost i opasnijim", navodi CDC.

Fentanil koji se prodaje na crnom tržištu često se miješa s heroinom i/ili kokainom kako bi povećao osjećaj euforije kod korisnika, navodi CDC.

Zašto je Sjedinjenim Državama stalo do pitanja fentanila?

Fentanil je sada vodeći uzrok smrti među Amerikancima u dobi od 18 do 49 godina, prema podacima američkog Ministarstva pravde.

Kakve veze problem fentanila u Sjedinjenim Državama ima sa Kinom?

Prema izvještaju Kongresne istraživačke službe: "Prije 2019. Kina je bila primarni izvor ilegalnog fentanila, supstanci povezanih s fentanilom i opreme za proizvodnju." Rečeno je da su kineski trgovci ljudima isporučivali fentanil i supstance povezane s fentanilom u SAD putem međunarodne pošte i ekspresnih pošiljki.

Xi je obećao tadašnjem SAD Predsjedniku Donaldu Trumpu će pooštriti regulaciju fentanila i srodnih supstanci kada su se njih dvojica sastali 2018. na marginama samita G20 u Buenos Airesu, Argentina. Ovo je viđeno kao potez Kine da ublaži trgovinske sporove.

Kina je potom donijela nove zakone koji su stupili na snagu 1. maja 2019., kako bi sve supstance povezane s fentanilom stavile pod nacionalnu kontrolu.

U svjedočenju u julu 2022., viši savjetnik Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga izjavio je da je kao rezultat toga "direktna pošiljka fentanila i supstanci povezanih s fentanilom iz Kine u Sjedinjene Države pala na gotovo nulu."

Kakvu ulogu igra Kina?

Nakon što je Kina regulisala supstance povezane s fentanilom, meksičke transnacionalne kriminalne organizacije postale su glavni operateri u proizvodnji i distribuciji ilegalnog fentanila u SAD-u, prema podacima američke Uprave za borbu protiv droga (DEA).

„Karteli kupuju hemikalije u Narodnoj Republici Kini (NRK); transportuju u Meksiko; koriste ih za masovnu proizvodnju fentanila; prešaju fentanil u lažne tablete na recept; i koriste automobile, kamione, i druge rute za transport droge iz Meksika u Sjedinjene Države za distribuciju“, rekla je Anne Milgram, administratorica DEA, na saslušanju u Senatu u februaru.

Zašto SAD optužuju Kinu za slabu saradnju?

Određeni prekursori koji se koriste u proizvodnji fentanila su međunarodno klasifikovani kao neplanirane hemikalije i dozvoljeni su za proizvodnju u Kini i izvoz. Peking tvrdi da ne može ograničiti izvoz prekursora koji nisu ilegalni.

SAD su u više navrata pozivale Kinu da usvoji pristup "znaj svog kupca", kao što je identifikacija i provjera identiteta kupaca kako bi se osiguralo da se ove hemikalije ne prodaju vjerovatnim trgovcima drogom i kako bi upozorile vlasti o takvim kupcima.

Međutim, u intervjuu za Newsweek u septembru 2022., Qin Gang, tadašnji kineski ambasador u SAD-u, rekao je da taj pristup "daleko nadilazi obaveze zemalja prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o kontroli droga".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG