Linkovi

Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost sastaje se sa kineskim diplomatom


Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan sastaće se ove nedjelje u Švajcarskoj sa visokim kineskim diplomatom, saopštila je Bijela kuća u utorak.

Sullivanov sastanak sa Yangom Jiechijem​ u srijedu u Cirihu dolazi usred povećane tenzije između dvije supersile oko trgovine, Tajvana i drugih pitanja.

Cilj sastanka je ispunjenje ranijeg obećanja obje zemlje da će poboljšati komunikaciju.

"Oni će se nadovezati na telefonski razgovor predsjednika Bidena i predsjednika Xi (Jinpinga) od 9. septembra, dok nastavljamo nastojati odgovorno upravljati konkurencijom između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Tišina između lidera najvećih svjetskih ekonomija približavala se sedmom mjesecu sve dok Biden nije razgovarao sa predsjednikom Kine 9. septembra. Tokom tog poziva, predsjednici su razgovarali o važnosti nedozvoljavanja da konkurencija između dvije zemlje preraste u sukob.

U izvještaju su korištene neke informacije agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG