Linkovi

Sjedinjene Države produžile kopnene putne restrikcije sa Kanadom i Meksikom


Odluka o produžetku restrikcija objavljena je pošto je saopšteno da će Kanada od 9. avgusta početi da odobrava dolaske potpuno vakcinisanih američkih građana. (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)

Kopnene granice Sjedinjenih Država sa Kanadom i Meksikom ostaće zatvorene do 21. avgusta, saopštio je američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost.

Odluka o produžetku objavljena je pošto je saopšteno da će Kanada od 9. avgusta početi da odobrava dolaske potpuno vakcinisanih američkih građana.

Kanadu je odobrila putovanja nakon šesnaestomjesečne zabrane uvedene usljed pandemije Kovida 19 - koja je izazvala kritike poslovnog svijeta.

Reuters je izvijestio i da Bijela kuća planira održavanje novih rundi sastanaka na visokom nivou čija će tema biti putne restrikcije i obavezna vakcinacija – o čemu odluke još nisu donijete.

Početkom juna, zajedničke radne grupe Bijele kuće sa Evropskom unijom, Britanijom, Kanadom i Meksikom počele su razmatranja moduse za ukidanje putnih restrikcija.

Agencija Reuters ukazuje da će jedna od nezgodnih tema za administraciju aktuelnog predsjednika Bidena biti da li će primeniti kanadski primjer i propisati obaveznu kompletnu vakcinaciju svih posjetilaca prije ulaska u Sjedinjene Države.

Inače, kompanije u Kanadi i Sjedinjenim Državama, posebno iz oblasti turizma i avioindustrije zalagale su se za ukidanje zabrana neesencijalnih putovanja između dvije države uvedene marta 2020 - na početku pandemije.

Od tada, kopnena granica Kanade, zatvorena je za sva putovanja bez izrazitog značaja. Međutim, Sjedinjene Države dopustile su ulaske u zemlju upotrebom vazdušnog saobraćaja – dok Kanada to nije dopustila američkim građanima.

Aviokompanije i drugi entiteti su u međuvremenu zatražili od američke administracije da ukine restrikcije koje se odnose na putnike koji nisu državljani SAD – a borave u Britaniji, državama Šengenskog prostora, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

XS
SM
MD
LG