Linkovi

Postignut novi trgovinski sporazum SAD - Kanada


Kamion sa zastavama Kande, SAD-a i Meksika, Michigan, 29. august 2018.
Kamion sa zastavama Kande, SAD-a i Meksika, Michigan, 29. august 2018.

Nakon intenzivne diskusije u posjlednjem trenutku, pred samoproklamovani rok u ponoć, zvaničnici SAD i Kanade objavili su kasno u nedjelju da su postigli trgovinski sporazum, koji omogućava modifikaciju trostranog pakta sa Meksikom, kako bi se zamijenio gotovo četvrt vijeka star Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji pokriva 1,2 hiljade milijardi u godišnjoj trgovini, trebalo bi da za 60 dana potpišu predsjednik Donald Trump i njegove kolege iz Meksika i Kanade.

"Mislimo da je ovo fantastičan sporazum za Sjedinjene Države", rekao je novinarima viši zvaničnik administracije tokom na brzinu obaveljnog brifinga telefonom, dodajući da je to "velika pobjeda predsjednika".

Trumpova kritikova sporazum NAFTA bila je centralno mjesto njegove uspješne kampanje 2016.

"Najgori trgovinski sporazum možda ikad potpisan bilo gdje, ali sigurno najgori spozaum ikad potpisan u ovoj zemlji", govorio je Trump o NAFTA-i, optužujući ga za gubitak poslova u proizvodnji u Americi otkako je stupio na snagu 1994. godine.

Kongres SAD će vjerovatno glasati o USMCA naredne godine. Sudbina sporazuma, u rukama američkih zakonodavaca, ostaće daleko od sigurne, posebno ukoliko demokrate povrate kontrolu nad predstavničkim domom na decembarskim izborima na sredini predsjedničkog mandata.

"USMCA će obezbjediti našim radnicima, farmerima, ranlerima i biznisima visokostandardni trgovinski sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, više fer trgovinom i robusnim ekonomskim rastom u našem regionu", rekli su američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i kanadska ministarica spoljnih poslova Chrystia Freeland u zajedničkoj izjavi. "To će ojačati srednju klasu i stvoriti kvalitetne, dobro plaćene poslove i nove šanse za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG