Linkovi

Potpredsjednica SAD Kamala Harris pozitivna na COVID19


Kamala Haris, potpredsednica SAD.
Kamala Haris, potpredsednica SAD.

Američka potpredsjednica Kamala Harris testirana je pozitivna na COVID19, saopštila je njena portparolka.

Harris nije imala simptome i nije bila u bliskom kontaktu sa predsjednikom Joseph Bidenom, saopštila je njena sekretarka za štampu Kirsten Alen. Potpredsjednica Harris će se izolovati i vratiće se u Bijelu kuću kada dobije negativan test, dodala je Alen.

Harris je u utorak trebalo da prisustvuje Bidenovom redovnom jutarnjem brifingu ali nije došla na njega, saopštila je Bijela kuća. Zbog rasporeda putovanja, posljednji put kada je Harris vidjela predsjednika Bidena bio je ponedeljak, 18. april. Potpredsjednica se u ponedeljak vratila sa putovanja do američke zapadne obale.

57-godišnja Harris je primila prvu dozu Moderna vakcine protiv COVID19 nekoliko nedelja prije pobjede demokrata na predsjedničkim izborima, a drugu dozu samo nekoliko dana poslije inauguracije 2021. Booster je dobila krajem oktobra a drugi booster 1. aprila. Osoba koje su potpuno vakcinisane i koje su primile booster imaju visoki stepen zaštite od ozbiljne bolesti ili smrti zbog COVID 19, posebno u slučaju najrasprostranjenije i veoma zarazne varijante - omikrona.

Kovid je dijagnostikovan kod Kamale Harris mjesec dana pošto se njen suprug Dag Emhof oporavio od virusa, u vrijeme kada se talas novih slučajeva koje je izazvao omikron širio među vašingtonskim političarima, kada su zaraženi članovi kabineta, zaposleni u Bijeloj kući i članovi Kongresa, među kojima i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Alen kaže da će Harris slušati smjernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti i savjete svojih ljekara.

Bijela kuća je uvela stroge protokole za COVID 19 za predsjednika, potpredsjednicu i njihove supružnike, što uključuje svakodnevno testiranje osoba za koje se očekuje da će biti u bliskom kontaktu sa njima. Biden se redovno testira po savjetu svog ljekara.

Poslije više od dvije godine i skoro milion smrtnih slučajeva u Americi, virus i dalje ubija više od 300 ljudi svakog dana u SAD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Nevakcinisanima prijeti značajno veći rizik. Imaju dvostruko veću šansu da budu zaraženi i devet puta veću šansu da podlegnu bolesti, u odnosu na one koji su primili bar osnovnu dozu vakcina, prema podacima CDC-a.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG