Linkovi

Ko seli Predsjednika?


Kamion za selidbu iz Arkanzasa, predsjednika Bila Klintona, parkiran ispred Bijele kuće na Dan inauguracije 20. januara 1993. (Foto: Klintonova biblioteka)
Kamion za selidbu iz Arkanzasa, predsjednika Bila Klintona, parkiran ispred Bijele kuće na Dan inauguracije 20. januara 1993. (Foto: Klintonova biblioteka)

Kako se mandat predsjednika Donalda Trumpa privodi kraju, dijelovi zapadnog krila Bijele kuće u koje novinari imaju pristup bili su sve prazniji. Pakovane su kutije sa predmetima radnika odlazeće administracije... neki savjetnici Bijele kuće fotografisali su se u ružičnjaku. 

Dok novoizabrani predsednik Joe Biden bude polagao zakletvu u američkom Kapitolu, još jedna ključna komponenta mirnog transfera moći biće u toku, van očiju javnosti, nekoliko kilometara dalje - u Bijeloj kući.

Dan inauguracije je takođe dan selidbe u rezidenciji američkog predsjednika. Za samo nekoliko sati, porodica odlazećeg predsjednika se iseljava, a Bijela kuća čisti i priprema za nove stanare.

“Krajnji cilj dana selidbe je da se, na jedan dostojanstven i lijep način, oprosti od predsjednika koji je završio mandat i njegove porodice, i u roku od pet do šest sati, poželi dobrodošlica novom predsjedniku i njegovoj porodici i pruži im se prijatan i lijep prostor za život u naredne četiri godine", kaže Anđela Rid, koja je bila nadzornica osoblja u domaćinstvu Bijele kuće, i nadzirala dan selidbe 2017.

ARHIVA - Anđela Rid snimljena u parku Lafajet ispred Bele kuće, 18. oktobra 2011.
ARHIVA - Anđela Rid snimljena u parku Lafajet ispred Bele kuće, 18. oktobra 2011.

Međutim, dan selidbe ove godine će izgledati drugačije. Prije nego što se porodica Biden useli, Bijela kuća, u kojoj je najmanje tri puta došlo do širenja zaraze COVID 19, biće dubinski očićšćena. Još se ne zna kada će se Bidenova porodica useliti.

Planiranje

Planiranje velikog dana tradicionalno počinje mjesecima ranije. Selidba je pažljivo organizovana. CNN prenosi da je prva dama Melanijia Trump već poslala nekoliko pošiljki u odmaralište Mar-a-Lago na Floridi, gdje se očekuje da će se porodica Trump preseliti kada predsjednik napusti položaj.

CNN je takođe javio da se nadzornik osoblja Bijele kuće koje se stara o predsjedniku i njegovoj porodici Timoti Harlet, koji je ranije radio u Trumpovom hotelu u Vašingtonu, konsultuje sa Bidenovim timom da bi utanačio detalje useljenja novog predsjednika.

Tradicionalno, porodica novog predsjednika bira namještaj i umjetnička djela uoči preseljenja, iz velike kolekcije Bijele kuće koja se čuva u skladištu u Merilendu. Takođe, obavještavaju osoblje o ličnim ukusima i preferencama kada se radi o hrani, piću, posteljini i peškirima.

Za vreme boravka predsednika Trampa i prve dame Melanije "osvežena" je boja tapeta u Crvenoj sobi Bele kuće u Vašingtonu, koja je izbledela od sunčeve svetlosti.
Za vreme boravka predsednika Trampa i prve dame Melanije "osvežena" je boja tapeta u Crvenoj sobi Bele kuće u Vašingtonu, koja je izbledela od sunčeve svetlosti.

Anđela Rid opisuje dan preseljenja kao "hod po žici".

"Tu postoji detaljno planiranje, velika organizacija i pažljiva koreografija redoslijeda događaja", kaže ona. "Radi se brzo i energično, i osjeća se skoro euforično raspoloženje".

Anita Mekbrajd radila je za tri predsjedničke administracije. Kao šefica osoblja prve dame Lore Buš, Mekbrajd zna iz prve ruke šta Biden i prva dama Džil Bajden mogu da očekuju prvog dana u Bijeloj kući.

Kada prvi put uđu u Bijelu kuću, što se tradicionalno događa poslije inauguracione parade, sva njihova odjeća već visi u ormarima. Njihove privatne fotografije su razmještene na mjestima gde su željeli da budu. To je zaista nevjerovatan transfer", priča Mekbrajd.

Anita Mekbrajd bila šefica kabineta prve dame Lore Buš.
Anita Mekbrajd bila šefica kabineta prve dame Lore Buš.

Osoblje Bijele kuće daje sve od sebe da unaprijed obezbijedi lagani prelaz sa jedne porodice na drugu. Krečenje i druge renovacije ponekad se odvijaju za vrijeme božićnih praznika krajem decembra, kada je odlazeći predsjednik obično van Bijele kuće. Međutim, ostatak se obavlja na sam dan selidbe.

U dva lifta prevozi se veći dio nameštaja odlazećeg predsjednika dok se ujedno unose stvari novog. Neki od glomaznijih predmeta se spuštaju stepenicama.

Mnogi dijelovi se kreče. Mijenjaju se umetnička djela. Mijenjaju se slavine u kupatilima, lampe, unose novi kreveti i novi dušeci", priča Rid.

Novi predsjednik donosi odluke o tome kako će urediti Ovalnu kancelariju. Većina predsjednika rješava da koristi sto "Rezolut" koji je kraljica Viktorija poklonila predsjedniku Raderfordu Hejsu krajem 19. vijeka. Sto je napravljen od hrastovine sa broda "HMS Rezolut" britanske kraljevske mornarice, koji je korišćen za istraživanje Artktika.

Predsednik Bil Klinton u Ovalnoj kancelariji dan pre isteka drugog mandata, 19. januara 2001.
Predsednik Bil Klinton u Ovalnoj kancelariji dan pre isteka drugog mandata, 19. januara 2001.

"Zanimljivo je što i tepih ima ulogu - on dočarava sa kakvim osjećanjima predsednik ulazi u Bijelu kuću i Ovalnu kancelariju", kaže Mekbrajd. "Naravno, portret Džordža Vašingtona uvijek je na istaknutom mjestu, iznad kamina, i bukvalno niko to nije promijenio".

Kustosi Bijele kuće vode računa da vladina imovina ne napusti Bijelu kuću zajedno sa porodicom odlazećeg predsjednika. Sve je označeno etiketama, kojima se predsjednikova privatna imovina razdvaja od one koja pripada zemlji. Bivši predsjednik Bil Klinton vratio je poklone u vrijednosti od 28.000 dolara, u momentu konfuzije oko toga da li su donirani predmeti bili poklon lično Klintonovima ili namijenjeni kolekciji Bijele kuće.

Emotivni dan

Dan kada se osoblje Bijele kuće oprašta od porodice odlazećeg predsjednika može da bude veoma emotivan.

Osjeća se veliki gubitak, jer je mnogo ljudi izgradilo međusobne odnose i veze, a ovaj trenutak je konačan. Kako se dan bliži, ili na sam dan iseljenja, uviđate da će te veze sada biti prekinute", kaže Rid.

Prva dama Mišel Obama i glavni poslastičar Bele kuće Bil Joses sa decom vojnog osoblja za vreme proslave novogodišnjih praznika.
Prva dama Mišel Obama i glavni poslastičar Bele kuće Bil Joses sa decom vojnog osoblja za vreme proslave novogodišnjih praznika.

Mekbrajd se prisjeća kako se osjećala kad je napuštala Bijelu kuću.

“Između stalnog osoblja i predsjednikove porodice, posebno ako su u njoj mlađa djeca, razvija se odnos posebne bliskosti i teško im je da se oproste jedni od drugih", kaže ona.

Takve emocije imaju i članovi osoblja koji se brinu o kućnim ljubimcima predsjednikove porodice, kao što je Dejl Hejni.

“On vodi računa o imanju Bijele kuće", kaže Mekbrajd, "ali je takođe zadužen za kućne ljubimce. Njemu je teško kada dođe dan selidbe i životinje koje su mu, na neki način, bile kao član porodice, odlaze iz Bijele kuće."

Baštovan Bele kuće Dejl Hejni drži Mis Bizli - psa predsednika Džordža Buša mlađeg, 6. maja 2007.
Baštovan Bele kuće Dejl Hejni drži Mis Bizli - psa predsednika Džordža Buša mlađeg, 6. maja 2007.

Odlazak iz Bijele kuće možda bude posebno težak za predsjednike koji su služili samo jedan mandat, što je Mekbrajd vidio kada je Džordž Buš stariji izgubio predsjedničke izbore od Bila Klintona 1992.

“Kod njih postoji osjećanje da nisu postigli i uradili sve što su željeli", priča Mekbrajd. "Kada odlazite poslije četiri godine, to je vrlo emotivan trenutak, za cijelu porodicu predsjednika. Džordž Buš stariji je to napisao u svojim memoarima - da ga je boljelo. Boljelo ga je, to je osjetila i (njegova supruga) Barbara Buš. i cijela porodica. Ali oni su takođe bili izuzetne patriote i izdigli su se na potrebni nivo".

Za osoblje Bijele kuće, kao što je Rid, dan inauguracije može da traje 21 sat, ali su osjećanje misije i dužnosti prema zemlji jači od umora. Ona kaže da je dan selidbe u Bijeloj kući momenat kada mirni transfer vlasti istinski počinje i završava se, dodajući da je taj glatki prenos moguć zahvaljujući vještini, profesionalizmu i tihoj predanosti osoblja predsjedničke rezidencije.

Mislim da je to integralni trenutak dana i početka novog predsjedništva", navodi ona. "To je tako značajan dan da ništa ne može da bude važnije od stvaranja trenutka za pamćenje kod svih koji u njemu učestvuju".

XS
SM
MD
LG