Linkovi

Južna Koreja i SAD nakon 70 godina razmijenili posmrtne ostatke žrtava rata


Južnokorejski predsednik Moon Jae-in prisustvuje ceremoniji vraćana posmrtnih ostataka vojnika ubijenih u Korejskom ratu, u Zajedničkoj bazi Pearl Harbor - Hickam u blizini Honalulua, Havaji, 22. septembar 2021.
Južnokorejski predsednik Moon Jae-in prisustvuje ceremoniji vraćana posmrtnih ostataka vojnika ubijenih u Korejskom ratu, u Zajedničkoj bazi Pearl Harbor - Hickam u blizini Honalulua, Havaji, 22. septembar 2021.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjetio je ove nedelje Havaje pošto su posmrtni ostaci 68 pripadnika korejske vojske vraćeni korejskim vlastima na svečanosti u Pearl Harboru.

Južnokorejski vojnici koji su poginuli u Korejskom ratu bili su u računovodstvenoj agenciji za odbranu POV/MIA do srijede, kada su stavljeni u avion korejske vlade koji ih je odvezao kući, izvijestio je Honolulu Star-Advertiser.

Agencija POV/MIA pronalazi i identifikuje ostatke vojnika poginulih u sukobu.

Južna Koreja također je Agenciji vratila posmrtne ostatke šest ljudi za koje se pretpostavlja da su bili pripadnici američke vojske, kako bi oni bili identifikovani.

"Američki i korejski heroji konačno se vraćaju svojim porodicama nakon 70 godina dugog čekanja", rekao je Moon.

Moon je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku.

"Na Generalnoj skupštini UN predložio sam da se relevantne strane okupe i proglase kraj Korejskog rata, stvarajući novo poglavlje pomirenja i saradnje", rekao je on.

Moon je položio vijenac na nacionalno memorijalno groblje Honolulu na Pacifiku u Punchbowlu.

Šef američke indo-pacifičke komande, admiral Admiral John Aquilino​, rekao je na događaju u zajedničkoj bazi Pearl Harbor-Hickam da je "Korejski rat doveo naše dvije nacije jednu do druge u borbu za i odbranu vrijednosti oličenih u idealima slobode".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG